Отидете към основна версия

1 382 22

Месо от питон - екологичната храна на бъдещето?

  • змийско месо-
  • питон-
  • отглеждане-
  • екологично-
  • храна на бъдещето

Змийското месо може да се превърне в част от ежедневното ни меню

Снимка: Shutterstock

Група учени проведоха проучване, призоваващо да се обърне внимание на питоните като обещаващ източник на храна.

Оказа се, че питоните са ефективни при размножаване, растат бързо и са много плодовити. Освен това месото от питон е с високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на наситени мазнини и има вкус, подобен на пилешкото.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Изследователите изследвали ферми за питони в Югоизточна Азия, където змиите се съхраняват в специализирани складове с естествена вентилация. Питоните се хранят с гризачи и остатъци от протеини, което прави процеса на отглеждане относително екологичен.

Учените подчертаха, че отглеждането на питони произвежда по-малко парникови газове в сравнение с топлокръвни животни като крави и прасета.

С минимална консумация на вода и способността да се хранят дори с гризачи, питоните изглеждат обещаващ източник на храна за страните с ниски доходи.

Въпреки че отглеждането на питони все още не е толкова популярно в западните страни, изследователите казват, че то може да бъде ключът към решаването на проблемите с хранителната сигурност и дефицита на протеини в света, пише още blitz.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини