Отидете към основна версия

2 320 21

Зловещо индианско проклятие преследва американските президенти

  • американски президент-
  • президент на сащ-
  • сащ-
  • президент-
  • проклятие-
  • индианци

Опитите за убийства и извършените покушения над американски президенти кара мнозина да мислят, че постът на президент е прокълнат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Постът президент на Съединените американски щати изглежда като мечта за всеки американски политик. Някои хора още от крехка детска възраст бленуват да застанат на най-високия пост в страната. Оказва се обаче, че той може да носи и тежко проклятие.

Немалкото на брой смъртни случаи, опити за убийство и извършени покушения на държавния глави в страната може би има своето обяснение не в друго, а в древна индианска магия.

Легендите в САЩ разказват, че всичко се дължи на така нареченото проклятие Текумсе, което води началото от XIX век. Тогава 9-ият американски президент Уилям Харисън отнема земите на племето Такумсе, а лидерът им проклина всеки американски президент, избран в година, кратна на 20. Според прокобата държавният глава или ще умре, или ще бъде убит преди края на мандата си.

Първият в този списък е самият Харисън, който заема най-отговорната позиция в САЩ през 1840 г. и почива внезапно само месец след встъпването си в длъжност.

Останалите президенти, паднали жертва на предполагаемата орисия са:

- Ейбрахам Линкълн (избран през 1860 г., убит през 1865 г. по време на втория си мандат); - Джеймс Гарфийлд (избран през 1880 г., убит през 1881 г.); - Уилям Маккинли (преизбран през 1900 г., убит през 1901 г.); - Уорън Хардинг (избран през 1920 г., починал през 1923 г.); - Франклин Рузвелт (избиран 4 мандата, включително през 1940 г., починал през 1945 г.); - Джон Кенеди (избран през 1960 г., убит през 1963 г.).

Говори се, че проклятието е действало само седем пъти и след това силата му е е отслабнала, а доказателство за това е президентът Роналд Рейгън, избран през 1980 г., който оцелява след опит за убийство срещу него през 1981 г.

Колкото до настоящата политическа ситуация, Тръмп спечели изборите през 2016 г. и може да повтори триумфа си тази година, 2024 г. И двете години не се делят на 20, така че той не е застрашен от нещо фатално, въпреки опита за убийство. Но Джо Байдън трябва да внимава. Проклятието на Текумсе може и да е отслабнало, но той беше избран през 2020 г., а здравето му вече от известно време е обект на притеснения, като напоследък тревогите за него се увеличават.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини