Отидете към основна версия

1 955 10

Дерматолог сподели правилния начин да третираме рани за бързо заздравяване

  • рана-
  • драскотина-
  • заздравява-
  • оздравяване-
  • третиране

Не оставяйте раната да се "проветрява и да диша", казва дерамтологът

Снимка: Shutterstock

Ако някога сте се одрасквали на коляното или лакътя и сте вярвали, че ако оставите раната без надзор, тя ще заздравее по-бързо, вероятно грешите. Д-р Саманта Елис, популярен дерматолог, сподели в Инстаграм видео, в което разказва за правилното домашно лечение на одраскване или рана.

В клипа лекарката предлага като най-добър начин за заздравяване на отворена рана да се измие със сапун и вода, да се подсуши и да се нанесе тънък слой немедикаментозен мехлем, лесно достъпен у дома, като вазелин, и след това да се покрие с лепенка. Тя предлага този процес да се повтаря на всеки 24 часа в продължение на толкова дни, докато върху засегнатото място се появи тънък слой розова кожа. Дерматологът твърди, че не са необходими медикаментозни мехлеми, а вместо това немедикаментозен мехлем ще свърши същата работа.

“Проветряването” на раната може да я влоши много повече, тъй като крие риск от навлизане на други чужди патогени през отвора, което забавя процеса на заздравяване. Въпреки че този процес може да ви се струва “досаден” и бавен, тъй като върху раната няма да се развие кафява коричка, като цяло той е по-добър за кожата ви в дългосрочен план. Дерматологът твърди, че този процес на последваща грижа ще направи белега, останал след оздравителния процес, почти невидим и незабележим, тъй като върху засегнатия участък се развива нов слой кожа.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.

Свързани новини