Отидете към основна версия

1 654 14

Психолог каза кои хора най-често стават жертва на магьосници и врачки

  • психолог-
  • магьосници-
  • врачки-
  • екстрасенси-
  • медиум-
  • тревога

Експертът подчерта, че хората искат да усетят спокойствие бързо, заради което прибягват до посещение при магьосници и екстрасенси

Снимка: Shutterstock

Най-често хора с повишена тревожност и такива в трудни житейски ситуации се обръщат към магьосници, казва психотерапевтът Артем Крупнов.

"Има хора, които се обръщат паралелно и към психолози, и към някои окултни практики. Тези хора търсят успокоение. По данни за 2023 г. в Русия повече от 30% от гражданите страдат от ниво на тревожност над средното. Най-лесният начин да получите така необходимото успокоение е да се обърнете към родител в психологически смисъл, който ще ви каже, че всичко ще бъде наред. Хората, които се обръщат към такива специалисти, имат известна вяра в чудеса, характерна за децата.

На фона на повишената тревожност се засилва вярата в чудеса. Много психологически аспекти се събират: плацебо ефектът, когато човек се чувства по-добре, просто защото се е обърнал към някого; ефектът на признанието, когато човек каже нещо и веднага се чувства по-добре. Чрез всички тези нюанси човек започва още повече да вярва във всички тези магьосници, врачки, медиуми и пр. Най-често хората се обръщат към магьосници в трудни житейски ситуации или хора с много високо ниво на тревожност, които искат бързо да получат отговор. Всички тези "специалисти" използват кризисните ситуации на хората, за да получат облаги“, отбеляза Крупнов.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини