Фермерът Давид Хименес Замора не се стресира, когато цените на газа и електроенергията в Испания скочиха. Той поддържаше отоплението на покрития басейн във фермата от XVIII век, която отдава под наем на туристи, и топлата вода за 26 гости едновременно, без да получава ужасяващите сметки за енергия, които измъчват испанците, пише dariknews.bg.
Неговата тайна? Маслинови костилки.
„Използваме маслинови костилки от нашите дървета, за да отопляваме басейна, системата за подово отопление и да получаваме топла вода“, казва 48-годишният мъж.
„Обикновено се използва от септември нататък“, казва той, застанал до склад с 5000 кг. костилки с изглед към море от маслинови дървета в провинция Гранада, в южната част на Андалусия.
Маслиновите костилки захранват и машините за производство на прочутия испански зехтин „течно злато“ в два земеделски кооператива, в които той участва. Слънчевите панели покриват останалата част от енергийните им нужди.
Използването на костилките за захранване на бойлери в домове и малки предприятия, мелници и дори полети в сърцето на Испания, където се отглеждат маслини, показва ролята, която индустрията и огромният селскостопански сектор на страната могат да играят за подпомагане на декарбонизацията на трудни за електрифициране сектори като авиацията.
Неговата тайна? Маслинови костилки.
„Използваме маслинови костилки от нашите дървета, за да отопляваме басейна, системата за подово отопление и да получаваме топла вода“, казва 48-годишният мъж.
„Обикновено се използва от септември нататък“, казва той, застанал до склад с 5000 кг. костилки с изглед към море от маслинови дървета в провинция Гранада, в южната част на Андалусия.
Маслиновите костилки захранват и машините за производство на прочутия испански зехтин „течно злато“ в два земеделски кооператива, в които той участва. Слънчевите панели покриват останалата част от енергийните им нужди.
Използването на костилките за захранване на бойлери в домове и малки предприятия, мелници и дори полети в сърцето на Испания, където се отглеждат маслини, показва ролята, която индустрията и огромният селскостопански сектор на страната могат да играят за подпомагане на декарбонизацията на трудни за електрифициране сектори като авиацията.
Използването на костилките като биомаса не е новост в страните производителки на маслини като Испания и Италия. Въпреки това енергийният шок след нахлуването на Русия в Украйна, стремежът на Европа към декарбонизация и борбата на маслиновата индустрия през последните години с колебанията в цените предизвикаха нов интерес към извличането на максимална стойност от реколтата, твърдят фермери и индустриални групи.
Испанската индустрия за производство на маслиново масло е и естествен съюзник на компании като Repsol и Cepsa, които инвестират значителни средства за увеличаване на капацитета за превръщане на органични отпадъци в биогорива.
Испания е най-големият производител на зехтин в света, като през последните години произвежда до половината от световното производство, 80% от което е в Андалусия.
През десетте години до 2019 г. на страната се падат средно над половината от европейските запаси от маслинови костилки, сочат оценки на испанската асоциация за биомаса Avebiom.
Страничен продукт от производството на зехтин, костилките съставляват между 8 и 10% от един тон преработени маслини. Средно Испания произвежда около 400 000 тона маслинови костилки годишно, казва Пабло Родеро от Avebiom.
Приблизително една трета от него се рафинира, за да се намали съдържанието на влага и да се получи чист продукт, който може да захранва битови котли, като цената му е най-висока - до два пъти по-висока от тази на нерафинираните костилки, според Родеро. Останалата част се използва за производство на топлинна енергия за задвижване на алмазарите - както са известни традиционните мелници - и в промишлени котли, според асоциацията. Все повече мелници и компании рафинират костилките за продажба на местни потребители, казва Родеро.
В края на миналата година в Испания е имало 31 фирми, които рафинират и произвеждат маслинови костилки като биомаса, в сравнение с 25 през 2020 г.
Много от тях, като Pelaez Renovables, се намират в Андалусия. Всяка година тя рафинира до 25 000 тона костилки за продажба на битови и промишлени клиенти, като добавената стойност е между 60 и 80 евро на тон, заяви управляващият партньор Хосе Пелаес.
Испанската индустрия за производство на маслиново масло е и естествен съюзник на компании като Repsol и Cepsa, които инвестират значителни средства за увеличаване на капацитета за превръщане на органични отпадъци в биогорива.
Испания е най-големият производител на зехтин в света, като през последните години произвежда до половината от световното производство, 80% от което е в Андалусия.
През десетте години до 2019 г. на страната се падат средно над половината от европейските запаси от маслинови костилки, сочат оценки на испанската асоциация за биомаса Avebiom.
Страничен продукт от производството на зехтин, костилките съставляват между 8 и 10% от един тон преработени маслини. Средно Испания произвежда около 400 000 тона маслинови костилки годишно, казва Пабло Родеро от Avebiom.
Приблизително една трета от него се рафинира, за да се намали съдържанието на влага и да се получи чист продукт, който може да захранва битови котли, като цената му е най-висока - до два пъти по-висока от тази на нерафинираните костилки, според Родеро. Останалата част се използва за производство на топлинна енергия за задвижване на алмазарите - както са известни традиционните мелници - и в промишлени котли, според асоциацията. Все повече мелници и компании рафинират костилките за продажба на местни потребители, казва Родеро.
В края на миналата година в Испания е имало 31 фирми, които рафинират и произвеждат маслинови костилки като биомаса, в сравнение с 25 през 2020 г.
Много от тях, като Pelaez Renovables, се намират в Андалусия. Всяка година тя рафинира до 25 000 тона костилки за продажба на битови и промишлени клиенти, като добавената стойност е между 60 и 80 евро на тон, заяви управляващият партньор Хосе Пелаес.
Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.