Отидете към основна версия

773 5

Как да съхраняваме шоколада, за да не загуби вкуса си

  • шоколад-
  • съхранение-
  • вкус-
  • захар-
  • хладилник-
  • шкаф

Шоколадът в никакъв случай не трябва да се съхранява в хладилника, казва експерт

Снимка: Shutterstock

Дебатът между съхранението на шоколада в шкафа или в хладилника е често срещан спор в домакинството и защитниците на всеки от тях обикновено имат силни доводи защо тяхната страна е права. Джошуа Хюстън, експерт по съхранение на храни в Household Quotes, казва, че въпреки че има страстен дебат от двете страни, само една може да е права.

Той каза: “Охлаждането на вашия шоколад е лошо поради няколко причини, първата е, че шоколадът може лесно да абсорбира аромати от други храни в хладилника ви. Второ, ако охладите сладките си лакомства, може да забележите, че студът може да ги направи безвкусни. Това отнема част от насладата и удовлетворението, които шоколадът може да донесе.”

Ако някога сте забелязали шоколадът ви да изглежда странно бял, почти мухлясал, след като е бил на студено място, това може да се дължи и на хладилника. Джошуа казва: “Обезцветяването е друг голям проблем, това се случва, когато влагата в хладилника води до т. нар. "захарен цъфтеж" - когато захарта се издига на повърхността на продукта.”

Въпреки че шоколадът издържа от 10 месеца до две години в зависимост от съдържанието на мляко (черният шоколад има по-малко мляко и следователно издържа по-дълго), той ще запази сладкия си вкус, ако се съхранява в шкафа.

Джошуа добави: “Вашият шкаф е по-добър вариант, стига да е сух, влагата може да повлияе негативно на вкуса с течение на времето. Идеалната температура за шоколада е между 12 и 18 градуса по Целзий, тъй като повече може да доведе до разтапяне.

„Когато шоколадът вече е разопакован, увийте го в херметически затворена опаковка или контейнер. Това ще помогне да го защитите от влага и външни миризми, които биха могли да повлияят негативно на вкуса. Също така се уверете, че държите шоколада далеч от пряка светлина, той не само причинява захарен цъфтеж, но и ще го разтопи. "Разцъфналият" шоколад все още е безопасен за консумация, но няма да изглежда толкова привлекателен и може да има малко по-различен вкус.”

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини