Отидете към основна версия

908 0

Нов временен шеф на Спешна помощ - София

  • таня андреева-
  • спешна помощ-
  • медици-
  • александър златанов-
  • протести

Д-р Александър Златанов поема временно поста

Доктор Александър Златанов, настоящият шеф на Националната здравна инспекция за София-област, бе назначен за временен шеф на спешния център от министър Таня Андреева. Това обяви здравният министър  след среща с представители на протестиращи медици от София и страната, които искат оставката й.

"Поела съм ангажимент Министерството на здравеопазването да осигури допълнителни екипи от различни лечебни заведения, които да дават дежурства в центъра, като вероятно ще им бъде заплащано чрез хонорари, но все още се уточнява юридическата форма", каза министърът.

Тя уточни, че екипи с лекари от "Пирогов", ИСУЛ, Окръжна болница и ВМА ще бъдат командировани в Спешна помощ. И каза, че в София трябва да дежурят минимум 15-20 линейки, които сега са по 11.

Д-р Георги Гелев, който бе най-обсъжданото име за поста, е в отпуск по болест, а ръководството на здравното министерство поиска да го освободи от поста заедно със заместника му, след като са установени нарушения в звеното. Проблемът се изостри след смъртта на млада жена миналата седмица.

„За мен е важно, за да започне да работи центърът, да има човек, който да вземе нещата в свои ръце и да въведе нормалност. Утре ще назнача за временно д-р Златанов, той има опит”, добави Андреева.

Срещата на представителите на спешната помощ от цялата страна и здравния министър продължи повече от два часа. Таня Андреева коментира, че у част от тях е срещнала разбиране, но по-голям проблем е имало със софийския спешен център.

Директната намеса на здравното министерство в проблемите с мениджмънта на спешните центрове е нормална, посочи Андреева.

По повод исканията на протестиращите за двойно увеличение на заплатите, които сега са около 600-800 лева, тя заяви, че това може да стане в рамките на бюджетната година и не е решение само на здравния министър. Екип на ведомството ще разгледа как се разпределя финансовият ресурс и каква възможност има да се направи преструктуриране на разходите, допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини