Last news in Fakti

2 Юни, 2014 08:37 1 204 1

Пари и реформи са нужни на Спешната помощ

  • спешна помощ-
  • пари-
  • реформи-
  • лекари

До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на Спешна помощ София

„Всичко тръгна от един фатален инцидент – почина млада жена. За част от нещата има обяснение. Но да няма дефибрилатор в линейката е грубо нарушение”, каза пред Нова телевизия д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването. По думите му трябва да се направи проверка и да се търсят конкретните виновни. 
 
„Тези случай обаче се повтарят и когато това се повтаря е ясно, че не е само грешка човешка, а става въпрос за системата и затова колегите излизат на протести. Защото заплатите са ниски, условията са непривлекателни, а труда е тежък. Решението е изцяло политическо”, заяви той и добави, че накрая всички ще загубят – и пациентите, и лекарите.
 
Продължават протестите на лекарите от столичната Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев.

До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на центъра, заяви пред БНР д-р Драгослава Балова от Спешния център в София.

Тя коментира, че ще медиците ще отидат на срещата с министър Андреева, но колегите й не са склонни на компромиси.

До три месеца може да няма кой да оказва спешна помощ в София. Длъжни сме да направим нещо, за да могат следващите да работят по-добре. Промените, които искаме, са в полза и на пациентите, категорична е д-р Балова.

Според д-р Балова, оповестените данни за щатното разписание в Центъра не отговарят на истината.

Д-р Балова коментира и действията на колегите си в защита на директора на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев:

Не е справедливо да се уволни д-р Гелев заради проблемите в системата.

Ако дойде някой друг, ще има нужда от много време. Не е редно да наказват човек за проблеми, които са се трупали с години. Той пише писмо след писмо, в министерството са бездействали толкова години, отбеляза д-р Балова.

Тя поиска и ясна дефиниция за това що е спешност.
Според него е възможно заплатите в Спешната помощ да станат 1 500 лева, ако правителството вземе такова решение. „Трябват около 75 млн. лева годишно. Това не е сума, която ще катурне държавния бюджет”, смята лекарят. Той заяви още, че няма кой да се качи в линейките, но линейки има. Но ако се намерят пари за добро заплащане, ще се намерят и екипи.
 
„За да има устойчивост трябва да се промени изцяло функционирането на Спешната помощ”, смята д-р Константинов. 
 
Той даде пример с Израел, където отива парамедик, а не лекар. Той преглежда пациента и ако случая не е спешен го изпраща в болница. „След това ви изпращат сметка от 200 до 400 долара за разкарването на линейката. Едно излизане на линейка преди четири години струваше 100 лева”, каза експертът.
 
„Времето минава, а нищо не се оправя”, каза д-р Константинов. По думите му, за да се оправят нещата в системата трябват пари, реформи и национален консенсус.
 
Напрежението в Спешната помощ продължава да расте и в Пловдив. Лекарите протестират символично. Те са гневни за хаоса в системата. 
 
„Оставки тук все още няма, но те няма да са в подкрепа на д-р Гелев. Ние протестираме за ниското заплащане и бъркотията в сектора”, каза един от медиците в Спешната помощ в Пловдив.
 
„Искаме прилично заплащане”, каза друг от медиците.
 
Те се оплакаха, че хората ги посрещат агресивно. „80% от обажданията са за пациенти, които не се нуждаят от спешния екип. Най-често ни викат неосигурени пациенти, които не могат да отидат в болница”, казаха още те.
 
В Пловдив работят шест, максимум седем екипа, като те отговарят и за околните села. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Само не мога да разбера защо все още никой не е потеглил към затвора! Няма ли виновен или пак , ще го прикрият?Докога , ще търпим да ни мачкат като парцали народе?