Отидете към основна версия

2 993 8

Путин и Обама: Видяха се....

  • барак обама-
  • владимир путин-
  • оон-
  • сирия-
  • ислямска държава

Руският президент показа мускули в ООН. Дори и да изглежда като победител, то той в бъдеще ще е големият губещ

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видяха се..... Това е възможно най-краткият коментар на последната среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама. Тяхната последна среща беше преди две години.

Преди срещата на четири очи двамата политици се видяха на официалната вечеря, чийто домакин беше генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Двамата държавни глави седяха на една маса,

но правиха всичко възможно да покажат, че не желаят да установят визуален контакт.

Това се дължи на факта, че Обама и Путин продължават да стоят на различни позиции кого да подкрепят в Сирия – опозицията или президента.

Американският президент нарече сирийския президент Башар Асад тиранин и главен виновник за 4-годишната гражданска война с над 200 000 убити и милиони прогонени от домовете си. Путин пък контрира, че Башар Асад е представител на легитимната власт и няма алтернатива в борбата с Ислямска държава освен сътрудничеството с него и кюрдските милиции.

Но Обама не призова изрично за отстраняването на Асад и допусна „управляван преход“

до приключване на неговата власт, което се възприема като сигнал, че Белият дом е готов да обсъди вариант с оставането на сирийския лидер за известно време на власт, посочва Ройтерс.

При срещата между Барак Обама и Владимир Путин в Ню Йорк двамата си стиснаха сковано ръцете пред камерите. Очевидно беше, че Обама би предпочел да не е там, коментира Си Ен Ен. Но както обясни заместник - директорът на националната сигурност Бен Роудс, би било "безотговорно" от страна на Обама да не се срещне с Путин на световния форум и да провери какви са неговите намерения.

Според анализаторите появата на двамата лидери заедно след срещата може би ще е от по-голяма полза в Москва, отколкото във Вашингтон, тъй като Путин иска да убеди руснаците, че е ключов фактор на глобалната сцена, пише Си Ен Ен.

След словесния сблъсък от трибуната на ООН и суровите погледи обаче двамата лидери продължават да играят деликатен дипломатически покер, като всеки от тях се опитва да маневрира с цел да постигне промяна в позицията на другия, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Русия и Иран се опитват да стъпят в Близкия изток,

изхождайки от изразеното от Барак Обама желание САЩ да се оттеглят, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“. Според вестника Обама не желае да признае, че неговото политика на оттегляне е създала вакум, който се запълва от негодници.

В. „Кориера дела сера“ отбелязва, че дори и в момента Путин да изглежда като победител в ООН, то той в бъдеще ще плати скъпо за своята политика.

В. „Гардиан“ отбелязва изразената от Путин готовност на сътрудничество със САЩ въпреки нерешения проблем с търговските бариери в двустранните отношения.

В. „Фигаро“ акцентира на изразената воля на Обама да работи с Русия и Иран за намиране на решение на кризата в Сирия. В. „Монд“ припомня, че дипломацията се основава на правилата и едно от тях е водещи политици да започнат да си говорят.

Анализатори отбелязват, че

двустранните отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г.

и подкрепата от Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Барак Обама не е пропуснал да подчертае подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Все пак той е отбелязал, че Белият дом забелязва възможности за напредък по т.нар. Мински споразумения.

Ръководителят на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин посочи пред „Комерсант“, че сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия е напълно реално. Експертът подчертава, че за да се изгради такова сътрудничество, действията на Русия в Сирия трябва да са „прозрачни“.

„Преди САЩ не разбираха напълно плановете на Русия в Сирия. Те се притесняваха, че Русия може да оказва помощ на Башар Асад в борбата му с опозицията, част от която те самите подкрепят – обяснява Дмитрий Тренин. – Но когато руската страна заяви, че нейните действия в Сирия са насочени към борбата с тероризма, американците станаха по-лоялни“, посочва Дмитрий Тренин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини