Last news in Fakti

29 Септември, 2015 08:30 1 903 0

Путин: Разговорът с Обама бе много откровен

  • русия-
  • среща-
  • владимир путин-
  • барак обама-
  • разговор-
  • сащ-
  • откровен-
  • оон

Сирия и Украйна бяха основни теми на разговора между Обама и Путин в Ню Йорк

Путин: Разговорът с Обама бе много откровен - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че проведеният разговор с държавния глава на Съединените американски щати Барак Обама е бил много откровен, съобщи ТАСС.

Според Путин диалогът с американския му колега е показал, че двете държави могат да работят заедно по общи проблеми.

„Американските партньори достатъчно ясно изложиха своята позиция по много въпроси, в това число ситуацията в Украйна и Сирия. Ние имаме много общи възгледи, но има и разногласия“, заяви руският президент.

Путин каза, че отношенията между Москва и Вашингтон са на ниско ниво, но не по вина на Кремъл.

Срещата между двамата президенти продължи по-дълго от предвидените 55 минути – час и 40 минути, като тя бе първа между двамата от месец юни 2013 година насам.

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта.

Подсиленото през последните седмици руско военно присъствие в Сирия създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва.

Путин заяви, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Москва разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, уточни държавният глава.

„Ню Йорк Таймс“ коментира по следния начин срещата между двамата световни лидери в Ню Йорк - „Обама и Путин се сблъскаха в ООН за кризата в Близкия изток“.

След срещата Владимир Путин каза oще, че Русия обмисля какво може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу джихадистите от Ислямска държава".

По-рано в понеделник Путин и Обама говориха от трибуната на ООН по време на юбилейната 70-а сесия на Общото събрание на организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА