Отидете към основна версия

13 598 29

Абделхамид Абауд - касапинът от Рака, който окървави Париж

  • абделхамид абауд-
  • париж-
  • франция-
  • терористи

Франция преследва своя Бин Ладен

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

28 – годишният Абделхамид Абауд е известен като касапинът от Рака, столицата в Сирия на самопровъзгласилата се Ислямска държава. От миналия петък френските и белгийските специални служби го сочат за мозъка на кървавите атентати в Париж, които отнеха живота на най-малко 132 души, а други 300 бяха ранени, от които 90-тина са в критично състояние.

Абауд произхожда от семейство от средната класа. Роден е в Брюксел, в придобилото известност столично предградие Моленбек. Това не е пречка за баща му и той изпраща сина  си да учи в престижен колеж.

Връзката се къса и Абделхамид Абауд заминава за Сирия,

където се прочува като касапинът от Рака.  Франция вече има своя Бин Ладен, коментира в. „Експресион” полицейската операция в сряда в парижкото предградие Сен Дени.

Определението е точно. Роден и отгледан от семейство, известно със своите светски възгледи Абауд се радикализира.

Не случайно в редица свързани с ислямисти видео сайтове, може да се видят някои материали със сочения за мозъка на атентатите в Париж. На тях той прославя силата на исляма и се обявява за свещена война срещу неверниците. На едно от тях се вижда как той поругава трупове като влачи телата на екзекутирани неверници към масов гроб.

Неговата жестокост и педантичност при изпълнението на екзекуциите бързо го издига до вътрешния кръг на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Абделхамид Абауд дори се прекръства на Абу Омар ал Балджики (Омар Белгиецът) в знак на почит на един от най-влиятелните за исляма халифи.

През 2014 г. Абауд дори успява да прехвърли в Сирия по-малкия си брат Юнус, който е едва на 13 години тогава, припомня в. „Монд”.

В наши дни само в околностите на Париж живеят около половин милион мюсюлмани.

Техният брой във Франция е над 5 млн. души или около 8% от населението.

Всеизвестен факт е, че нападателите срещу хумористичното списание „Шарли Ебдо“ са преминали през военно обучение в Сирия. От месеци експерти по тероризма предупреждават, че радикализирани младежи, родени във Франция, но имащи арабски корени от Северна Африка, са преминали или се обучават в джихадистки лагери в Сирия и Ирак.

В началото на годината братята Куаши, също с богат боен опит в редиците на джихадистите в Сирия извършиха хладнокръвна и кървава касапница в редакцията на френското сатирично сп. „Шарли Ебдо”.

Разследването установи, че преди да попаднат в мрежите на радикалния ислям, те не са различавали от френския младеж от средната класа. Има ли са мечти за пари, жени и сладък живот. 

Предградията, сегрегирани от обществото, обаче предоставя възможност да поемат по пътя на джихада.

Извършителите на атентатите в Лондон също бяха родени на Острова, но бяха отказали да се интегрират в западното общество.

Продължаващите граждански войни в Сирия, Йемен и Ирак са идеалната възможност за набиране на младежи за редиците на радикалния ислям.

Европа трябва да започне да говори на висок глас за провалената интеграция на младежите от семейства с арабски корени, но които са родени на Стария континент.

Ако не си отговорим на въпроса как да интегрираме... никоя стена няма да може да спре вълните от нови терористични атаки, които се задават на хоризонта.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини