Отидете към основна версия

6 702 53

Връзката Турция - Ислямска държава (ВИДЕО)

  • връзката-
  • турция-
  • ислямска държава

То показва как турски военни говорят с джихадисти по граничната бразда

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ново видео май доказва твърденията на руското правителство за отношения между турските военни и бойците на Ислямска държава, съобщи alternet.org.

Москва обвинява Турция, че е един от основните потребители на нефта, продаван на безценица от Ислямска държава. Освен това има обвинения, че Турция предоставя логистика, техника и финансиране на силите на терористичната група. Тези обвинения са още по-стряскащи, като се има в предвид, че Турция е член на НАТО, а Алиансът трябва да иде на война, ако някоя от държавите-членки бъде нападната.

Според „Дейли Мейл“ аматьорското видео показва как бунтовниците от Ислямска държава и турските граничари край сирийския град Кобане водят приятелски разговор. Видеото е заснето в покрайнините на сирийския град на 28-ми октомври 2014 г.

Срещата се състои около автомобил на силите за сигурност. Бойците са въоръжени, но не правят нищо освен помахвания и размяна на реплики с военните.

На клипа се вижда как двама джихадисти палят огън край няколко коли, за които се смята, че са били отнети от кюрдски семейства, избягали от Кобане в дните след атаките над град от Ислямска държава. В един момент те осъзнават, че са снимани от турската страна на границата и се спират, за да помахат на оператора – аматьор.

Джихадистите наближават граничната бразда, след което там пристига автомобил на силите за сигурност, от който изкачат група въоръжени мъже, които трябва да посрещнат нарушителите. В един момент ситуацията изглежда напрегната, но граничарите просто започват разговори с джихадистите.

Експертът по международна сигурност Нафез Ахмед многократно е отбелязвал факта, че Турция действа като държавен спонсор на Ислямска държава. Доклад в Insurge Intelligence Ахмед пише:

По-рано през тази година турският всекидневник „Meydan”съобщи, позовавайки се на източник от Уйгур , че повеече от 100 000 фалшиви турски паспорти са били предоставени на Ислямска държава.

Високопоставен западен представител запознат с големи количества разузнавателна информация заяви пред „Гардиънм“, че „на този етап преките отношения между турски официални лица и Ислямска държава в момента са неоспорими“. Същият източник заяви, че Турция не просто подкрепя Ислямска държава, а оказва подкрепа и на други терористични групи като Ахара ал Шам и Джабхат ал Нусра . В същото време високопоставени политически и разузнавателни източници в Турция и Ирак потвърждават, че властите улесняват продажбите на петрола на Ислямска държава през страната. Преди година Мехмет Али Едибоглу , депутат от основната опозиционна Републиканска народната партия, оцени петролните продажби на Ислямска държава в Турция на $ 800 млн.

Въпросът придоби нови измерения след свалянето на руския Су-24 от турски изтребители край границата със Сирия. Веднага след това руския президент Владимир Путин заяви:

„Отдавна ние имаме информация за движението на големи количества петрол и петролни продукти към Турция от окупираните от Ислямска държава райони. Това обяснява значителното финансиране, което терористите получават. Сега те ни забиха нож в гърба, като свалиха нашия самолет, който се бори с тероризма. Това стана въпреки споразумението, което подписахме с нашите американски партньори за предотвратяване на въздушни инциденти.“

Фактът, че НАТО продължава да позволява членството на Турция след явната й подкрепа за това за какво САЩ призовава совите съюзници. Ако Америка иска да спре Ислямска държава изглежда логично да призове Турция да спре подкпрепата си към организацията. Дали Западът е готов да въвлече светът в глобална война, заради съюза с турското правителство, което явно има симпатии към терористичната групировка?

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция отвърна на руския удар

    Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му има доказателства, че Русия е замесена в нелегална търговия с петрол с Ислямска държава, съобщ ...
    03.12.2015
    25 802
    52