Отидете към основна версия

5 366 81

България се нуждае от Турция – повече от всякога

  • илнур чевик-
  • българия-
  • турция-
  • нуждае-
  • бойко борисов-
  • давутоглу-
  • ес-
  • русия-
  • посещение

Сърцата и умовете на някои българи все още са с Русия

Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еднодневната визита на турския министър-председател Ахмет Давутоглу в България изведе на светло няколко позабравени истини, пише анализаторът на „Дейли Сабах“ Илнур Чевик.

Първата от тях е фактът, че няколко приятели на Турция са готови да покажат солидарност с нея – на фона кризата с Русия, бежанската криза и борбата с тероризма. За приятна изненада на премиера Давутоглу посланици на няколко мюсюлмански страни – включително Палестина, Алжир, Азербайджан и Катар – го посрещнаха на летището в София.

Това бе морален стимул за турската делегация – особено като се има предвид, че България в момента е разкъсвана между историческите си връзки с Москва и мястото си в западния съюз, в който е и Турция.

Не е тайна, че България бе най-верният съюзник на Русия в съветската ера и на моменти бе дори по-агресивна от Москва в своите комунистически политики. Когато Съветският съюз се разпадна, България влезе в НАТО, а по-късно и в Европейския съюз.

За липсата на напредък обаче, в интеграцията й в ЕС, може да се съди по вида на столицата София, която прилича на турски град през 70-те години. Градът и България се нуждаят от сериозно подобряване на външния вид, човек се чуди какво тези хора са направили с милионите евро от ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов изглежда се бори за постигане на стабилност в страната, където хората започнаха да задават въпроси, какво се е случило със средствата на ЕС.

Сърцата и умовете на някои българи все още са с Русия, което създава конфликт в страна, която е част от НАТО – докато алианс е в сблъсък с руския експанзионизъм в Украйна и в Сирия.

Заради продължаващото руско влияние в София, българите не са ентусиазирани от приема на Давутоглу. Но двата натовски съюзника успяха да загърбят някои потенциални различия и да се заемат с различни въпроси – от бежанската вълна до голямата турска общност в страната.

Анкара изрази подкрепа към българските турци, които са добре представени в българския парламент; също така подкрепи българските мюсюлмани, срещайки се с техни лидери в турското посолство.

Ясно е, че България трябва да извърви дълъг път, преди да стане икономически жизнен партньор в ЕС. Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат висшите ценности на ЕС.

Турция може активно да помогне в тази мисия. Турция може също така да помогне за поддържането на вътрешна стабилност сред турците и мюсюлманите в страната.

Превод: Денис Джамбазов

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини