Отидете към основна версия

3 516 6

Кремъл под прицела на ислямисти

  • ислямска държава-
  • русия-
  • джихадисти-
  • ислямисти

Закърмени с омраза към Русия джихадисти от Северен Кавказ трупат безценен военен опит за водене на хибридна война

Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рускоезичните джихадисти, които се сражават в редиците на Ислямска държава и други радикални групировки в Сирия и Ирак, могат да се превърнат в заплаха за Русия. Това се посочва в доклад на Международната кризисна група.

Нейните анализатори отбелязват, че през последните години не се забелязват терористични нападения в големите руски градове.

Това се дължи на факта, че Москва съзнателно е подтиквала намиращите се на нейна територия ислямисти да отидат да се бият в Сирия и Ирак, а след затвориха за тях границата, обявявайки тези действия за извън закона.

На пръв поглед тази стратегия даде плодове.

В миналото ислямистите регулярно извършваха атентати в Северен Кавказ и понякога дори и в Москва, но през последните две години се наблюдава рязко намаляване на кръвопролитията на територията на Русия.

В същото време Кремъл създаде нова заплаха за себе си.

Рускоезичните ислямисти в редовете на Ислямска държава натрупаха безценен боен опит през последните месеци. Намесата на Москва в Сирия само ги радикализира и ги принуди да отправят поглед към Кремъл.

По различни оценки между 2000 и 5000 възлизат броя на рускоезичните бойци в редовете на Ислямска държава.

Русия позволи джихадистки тенденции от Северен Кавказ да се изнесат в Сирия. По този начин един вътрешен конфликт стана международен, посочи Екатерина Сокирянска, която е един от авторите на доклада. Според нея Москва си е създала нов враг.

Налице е значителна общност от Северен Кавказ на относително високи нива в Даеш

и в групи, които са свързани с Ан Нусра. По този начин и Русия се изкачи нагоре в класацията с цели на джихадистите.

Преди дни стана известно, че един от топ командирите на Ислямска държава Омар аш Шишани (Чеченеца) е починал от раните си в болница в Сирия, съобщава АП.

Той е добре известен на водещите разузнавания. Той е роден в Грузия като Таркан Таюмуразович Батирашвили. Произхожда от планински чеченски анклав в бившата съветска кавказка република.

Той придобива голяма популярност на 28 юни 2014 г., когато в нарочно разпространено видео обяви премахването на границата между Сирия и Ирак.

На Омар аш Шишани се приписва успеха

на Ислямска държава в кампанията срещу Мосул. Тогава бяха завладени предоставени от американците на иракската армия Humvee.

Военните успехи на Чеченеца не са случайни. Той воюва срещу руснаците по време на Чеченските войни в Кавказ на страната на сепаратистите. Между 2006 и 2010 г. той служи в грузинските спецчасти. През този период той е участвал в курсове по подготовка, провеждани от американските специални части, известни като „зелени барети“.

Данните показват, че закърмени с омраза към Русия джихадисти от Северен Кавказ трупат безценен военен опит за водене на хибридна война.

Въпрос на време е първата пушка да пукне срещу Москва....

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини