Last news in Fakti

15 Март, 2016 11:36 2 855 12

Топ командир на Ислямска държава е убит

  • ислямска държава-
  • омар аш шишани-
  • чеченеца

Омар Чеченеца е бивш възпитаник на американските зелени барети преди да се присъедини към ислямистите

Топ командир на Ислямска държава е убит - 1
Снимка: АП/БТА

Един от топ командирите на Ислямска държава Омар аш Шишани е починал от раните си в болница в Сирия, съобщава АП.

Преди седмица той беше тежко ранен при удари на американската авиация. Омар аш Шишани, (Чеченеца), беше един от най-издирваните лидери на групировката.

Белият дом беше определил награда от $5 млн. за главата му.

Преди дни от Сирийската обсерватория за човешките права обявиха пред арабската редакция на Би Би Си обяви, че Омар аш Шишани е изпаднал в клинична смърт и се намира в болница в околностите на Рака, която е столица на халифата на Ислямска държава.

Топ командирът беше ранен на 4 март при удар на американската авиация срещу конвой от ислямисти.

Омар аш Шишани е добре известен на водещите разузнавания. Той е роден в Грузия като Таркан Таюмуразович Батирашвили. Произхожда от планински чеченски анклав в бившата съветска кавказка република.

Той придобива голяма популярност на 28 юни 2014 г., когато в нарочно разпространено видео обяви премахването на границата между Сирия и Ирак.

На Омар аш Шишани се приписва успеха на Ислямска държава в кампанията срещу Мосул. Тогава бяха завладени предоставени от американците на иракската армия Humvee.

Военните успехи на Чеченеца не са случайни. Той воюва срещу руснаците по време на Чеченските войни в Кавказ на страната на сепаратистите. Между 2006 и 2010 г. той служи в грузинските спецчасти. През този период той е участвал в курсове по подготовка, провеждани от американските специални части, известни като „зелени барети“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рамзес III

    2 2 Отговор
    Личи си че е от сой тоя боец!Ако си махне черната забрадка съвсем ще замяза на руски генерал от Руско -Турската война!
  • 2 ааао

    0 0 Отговор
    "лажи лажи Вере"-Българска народна песен тоя е от нашето село и си е жив и здрав
  • 3 Васе

    2 1 Отговор
    Още един от котилото на Кадиров.

    Коментиран от #4

  • 4 999

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васе":

    ако, беше от котилото на Кадиров дали щяха да го обучават Американски зелени барети. По принцип всички такива изроди и главорези ги създава САЩ.
  • 5 onq s konq

    2 1 Отговор
    Кадиров си подаде оставката ТОЧНО ЗАРАДИ ЗАПЛАХАТА ОТ НЕГОВИ ХОРА,ВОЮВАЩИ ПОД ЗНАМЕНАТА НА ИД.Защото отлично знае,че не Путин а и Господ не може да го опази от тях!..."Смелият и супервойнствено говорещ" Кадиров...ай,ай,ай...А си спомням как едва ли не на колене се молеше на Путин САМО ДА ГО ПУСНЕ В СИРИЯ с бойците му и как ще изколи противника до крак:)

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конь ти Български можеш ли да четеш или ти пишат коментарите на козяк16.

    Къв Кадиров та гони в мокрите сънища.

    Тоя терорист е роден в Грузия. Единствената му връзка с Кадиров че са се сражавали един срещу друг. Кадиров срещу терористите обучавани от зелените барети на сащ. Това го пише в статията, прочети го ако можеш въпреки че си "интелигентно извисен". Интересно на какво си извисен или по точно на чий.

    Факт е че почти всички терористи са обучавани от борците за мир и справедливост сащ. И след това се хвалят че са ги умъртвили. Помним случая с осама.
  • 7 adwad

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=S4K4okVa7dU
    Гледайте какво очаква Европа !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 555

    0 0 Отговор
    Тия командири не се ли свъешиха бе.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чукча

    0 0 Отговор
    Поредния буламач-първо казваш,че е убит,после излиза,че е умрял от раните си.Кое е вярното,или за автора е все едно. Автора,тебе питам.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания