Отидете към основна версия

2 405 6

Няма как да се забранят офшорките

  • петър чобанов-
  • средства-
  • прозрачност-
  • офшорките-
  • забрана-
  • panama papers-
  • досиетата панама

Нужна е прозрачност по произхода на средства, смята Петър Чобанов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Офшорните зони и компании няма как да се забранят като финансов инструмент и като възможност. Това е инструмент, който се използва от много време. Въпросът е с регулации, поне при изразходване на публични средства, да имаме повече яснота, когато в този процес участват подобен тип компании. Натискът върху политическите лица винаги трябва да бъде по линията за прозрачността на произхода на средствата. Важен е самият произход на средствата. Информацията трябва да върви в посока на по-голяма прозрачност, в посока на яснота по отношение на произхода на средствата на лица с публични длъжности и харченето на публични средства.“ Това пред Факти.бг заяви бившият финансов министър Петър Чобанов. Той коментира теча на данни от кантората „Мосак Фонсека“, разкрили възможности за пране на пари чрез офшорни компании от богати хора и организации.

Трябва ли да се ограничи или въобще забрани действието на офшорните зони и компании?

Това е малко крайно решение. Офшорните компании са инструмент, който се използва от много време. Въпросът е да се работи в посока на прозрачност. Като цяло виждаме, че с техническите възможности в съвременния свят вече е много трудно да бъде укривана информация. Така вече започват да ни се променят представите, за това какво точно означава финансова тайна. Поне за лицата на публични длъжности тя вече е далеч по-малко тайна, отколкото е била преди време. Естествено има някои аспекти, които се пазят. Просто няма как да се забранят като финансов инструмент и като възможност. Въпросът е с регулации, поне при изразходване на публични средства, да може да имаме повече яснота, когато в този процес участват подобен тип компании.

Може ли течът на информация да доведе до натиск върху политическите лица?

Натискът върху политическите лица винаги трябва да бъде по линията за прозрачността на произхода на средствата. Ако се работи по тази посока, това ще е полезно за обществото. Самото притежание или участие в подобна офшорна компания не може директно да бъде приравнено към нещо, което е нередно, лошо и т.н. Важен е самият произход на средствата. Ако съответното публично лице може да докаже произхода на средствата, оттам нататък прозрачността така или иначе се увеличава и е възможно да бъде използван подобен инструмент.

Министър Ивайло Калфин заяви, че е неприемливо политици да участват в такива схеми?

Да говорим от гледна точка на това, че все пак някои политици стават политици, след като преди това са били нещо друго в живота. Животът на човека не започва от момента, в който е станал политик. В предното си битие, той така или иначе, ако е имал подобно участие, е въпрос на негова преценка дали трябва да излезе от това участие. Както казах, най-важна е прозрачността на средствата, с които той разполага.

Има твърдения, че големи икономики като САЩ и Великобритания искат да осветлят неясните капитали, за да получат данъци от тях. Може ли ситуацията да се обвърже с това?

Да, ако те наистина решават, че могат да се приложат регулативни мерки в тази посока, това би било полезно за обществото, от гледна точка на възможността дадена страна да получи повече средства и те да бъдат използвани за публични дейности. Това ще е полезно. Със сигурност, след тези разкрития ще се обърне още повече внимание на офшорните зони. Трябва да има повече прозрачност по отношение на всички офшорни зони. Разкриването на истината само за някои от тях и на час по лъжичка не е това, към което трябва да се стремим. След това е ясно, че ще последват някои регулативни промени, насочени точно към ситуациите, в които биха могли да бъдат придобити и допълнителни данъчни приходи. Знаем, че и двете страни, за които говорим, имат известни проблеми по отношение на фискалната си политика, така че те не биха се отказали от допълнителен приход.

Може ли течът на информация да се тълкува като удар срещу Русия и Владимир Путин и не е ли странно, че не се споменават имена на американци?

Както казах, информацията трябва да върви в посока на по-голяма прозрачност, в посока на яснота по отношение на произхода на средствата на лица с публични длъжности и харченето на публични средства. Оттам нататък световното мнение трябва да се насочи в с посока на разкритие на информацията за всички подобни зони по еднакъв начин и да се мери по еднакъв аршин. Така ще можем да сме сигурни, че вървим по посока, по която тази прозрачност може да е полезна за обществото. Друг тип анализатори трябва да говорят дали тя е насочена срещу определен държавен лидер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини