Отидете към основна версия

4 739 13

Време е за македонски българи в парламента на Македония

  • мирослав ризински-
  • македония-
  • българия

Според Мирослав Ризински все повече македонци осъзнават българския си произход

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„България трябва да има категорична и ясна позиция, относно процесите в Македония. Според мен, досега Македония не е имала по-лошо правителство от това на Груевски. Досега ние бяхме свидетели на едно много двулично македонско правителство, което се опитваше да се подиграва добрите отношения на България към Македония. Смятам, че е време в македонския парламент да има представители – македонски българи, които ясно да заявяват своя български произход. България трябва да защитава българите, където и да са те, а още повече в Македония. С подкрепата на българите в Македония и заявяването на собствените си позиции, България се превръща в регионален фактор на стабилност.“ Така пред Факти.бг членът на ръководството на „Български културен клуб в Скопие“ Мирослав Ризински коментира последните протести в Македония, след решението на президента Георге Иванов за отмяна на разследването за корупция срещу политици и държавни служители.

 

Могат ли протестите в Македония да доведат до цялостна промяна в политическата система на страната?

Според мен е възможно. В момента трябва да се стигне до някакво решение. Ние сме свидетели, че договорът, който беше подписан в Пържино от всички политически сили, не се изпълнява изцяло. Това създава вреда на самата държава и желанието на Македония за приобщаване към европейското семейство. По някакъв начин е удар и към Европейския съюз, който беше гарант при подписването на този договор. Смятам че от цялата тази криза, най-вероятно, ще видим създаването на едно програмно правителство, което ще е на власт между 1 или 2 години, за да създаде условия за едни демократични процеси. Ние знаем, че като част от този договор беше учредена и специална прокуратура, която да разследва всички манипулации по време на предишните избори. Макар че виждаме как голяма част от институциите, които са контролирани от управляващата ВМРО – ДПМНЕ, бойкотират този процес. Аз смятам, че с времето тези пречки ще бъдат преодолени и ако всичко приключи с наказание за политиците, които са извършили манипулации и нередности в изборите, няма как политическият пазар в Македония да не се изчисти и да не се създадат нови субекти, които да зададат една нова вълна в целият политически живот.

Възможно ли е провеждането на честни избори в страната, след като повечето медии са под контрола на правителството?

В този момент не, но все пак трябва да припомним, че като задължение от договора в Пържино стои това условие, че няма как да се влезе в избирателен процес без да има реформи в медиите и избирателните списъци. Това е причината, заради която управляващата ВМРО – ДПМНЕ насрочи толкова бързо датата на изборите, без да направи нужните реформи. Повтарям - реформи в медиите и избирателните списъци.

ЕС и САЩ отправиха сериозни критики към действията на президента Георге Иванов. Можем ли да кажем, че Македония се намира в международна изолация?

Според мен Македония е в изолация от по-дълго време. Трябва да имаме в предвид, че преди страната не успяваше да разреши въпроса около името си с Гърция. Впоследствие се отвори и проблемът с България и подписването на договора за добросъседски отношения. В момента сме свидетели на допълнителни проблеми в самата страна, които няма как да не спрат този процес. Да се надяваме, че политиците в Македония ще се издигнат над личните си интереси и ще намерят решение за преодоляване на тази криза, за да може страната да се върне към своя път на европейската интеграция. В момента обаче, аз не виждам на политическата сцена в Македония субект, който да декларира по какъв начин ще разреши проблемите с Гърция и България. Вярно е, че опозицията води битка за демократизирането на страната и битка срещу режима на Груевски, но нямаме ясни изказвания в посока на различно виждане за разрешаване на тези проблеми. Дано с времето реално да преценят слабостите в техните позиции и намерят начин за разрешаването на тези спорове. Ние обаче не виждаме големи разлики между техните позиции и тези на ВМРО – ДПМНЕ.

При евентуални избори и смяна на политическата класа, възможна ли е промяна на отношенията на Македония с нейните съседи?

Според мен, в политиката всичко е процес. Политиката е изкуство на възможното. В момента ние не можем да коментираме нашите желания, а какво може да се случи, при условие , че знаем кои са релевантните политически субекти в страната. Според мен обаче, досега страната не е имала по-лошо правителство от това на Груевски. Смятам че едно бъдещо правителство, което най-вероятно ще е на опозицията, ако не се създадат нови субекти, за което няма време, ще успее да създаде много по-голяма степен на демокрация в страната. Медиите ще бъдат освободени от този натиск, ще освободи администрацията от тази политическа партизация, ще бъде освободена и съдебната система. За нас въпросът е по какъв начин опозицията ще разреши въпроса с Гърция и България. Това, което мен ме засяга, като член на ръководството на „Български културен клуб в Скопие“, е отношението към хората, които заявяват своя български произход. Както е известно на българските граждани, през миналата година ние излязохме на един антиправителствен протест, в който заявихме отношението си към управляващата ВМРО – ДПМНЕ. Тогава ние заявихме, че ще сме срещу всяко правителство, което е антибългарско. Ние от много време сме свидетели, че лидерът на опозицията Зоран Заев не прави никакви опити в посока обединяване на всички недоволни в Македония, за по-бързо сваляне от власт на Груевски. Това може би показва, че Заев споделя отношението към българите, което има Груевски.

Мисля, че един такъв жест от негова страна, в който би провел разговори с „Български културен клуб Скопие“, който представлява една от най-силните организации на българите в Македония, ще е един положителен жест, не само на неговото отношение към македонските българи, а и знак за готовност за разрешаване на проблемите с България. Ние не смятаме, че тези разговори трябва да минат единствено като разговори, но и заявяваме, че нашето евентуално участие в такива избори, трябва да бъде реално отразено и в македонския парламент. Смятам че е време в македонския парламент да има представители – македонски българи, които ясно да заявяват своя български произход. Свидетели сме, че върви един голям процес на македонски граждани, които получават българско гражданство, което е въз основа на деклариране на техния български произход. Все повече хора осъзнават своя български произход. Мисля че този процес е неизбежен. Ако не се намери начин да се преговаря с „Български културен клуб Скопие“, в бъдеще време ние ще трябва да обмислим нашия политически ангажимент и най-вероятно ще се позиционираме в дясно.

Трябва ли България да играе по-активна роля в тези процеси за затопляне на отношенията си с Македония и защита на хората с българско самосъзнание?

Разбира се. България първо трябва да има категорична и ясна позиция относно процесите в Македония. Смятам, че последното изказване на премиера Борисов е за поздравяване. Досега ние бяхме свидетели на едно много двулично македонско правителство, което се опитваше по някакъв начин да лъже България и да се подиграва с нейните добри чувства към Македония. Когато са в криза, те се опитват да се възползват от българофилите или хората, които не толкова ясно изразяват българския си произход. По този начин те се опитват да получат някакви симпатии в България. Това се случва най-вероятно, защото те усещат, че са в своя залез и имат нужда от гласовете на македонските българи. Посланието на г-н Борисов е някакъв сигнал, който няма как да не се приеме от българите в Македония. Той им показва, че по никакъв начин те не трябва да подкрепят това правителство. Смятам, че е нужна по-сериозна комуникация между българските институции и организациите на българите в Македония, с цел взаимно запознаване с процесите в Македония, които са толкова динамични и изграждане на по-добри позиции. Подкрепата е повече от нужна. България трябва да защитава българите, където и да са те, а още повече в Македония. С подкрепата на българите в Македония и заявяването на собствените си позиции, България се превръща в регионален фактор на стабилност. България няма как да се откаже от собствената си история в Македония, защото това ще е един вид предателство, макар и да звучи пресилено.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини