Отидете към основна версия

2 476 3

Турски или Южен поток? Възможен ли е компромис?

  • турски-
  • южен поток-
  • компромис-
  • алексей гривач

Европейците не са във възторг от идеята да получават руски газ през Турция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Турски поток“ или „Южен поток“? Приоритети засега няма, компромисът е възможен, коментира пред агенция РИА Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Според него проектите за строителството на газопровод от Русия по дъното на Черно море, вероятно засега не са определени, но не бива да се изключва компромисен вариант.

Според този компромисен вариант Турция и България могат да получават газ по един маршрут на тръбата. „Това е много благоприятна ситуация за придвижване на проекта за строителство на газопровод от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални посоки за излаз на сушата – Турция и България – са добре отработени и могат да бъдат построени в кратък срок, твърди Алексей Гривач.

Според него приоритети засега не са окончателно поставени. Турция, коментира Гривач, е доминиращ купувач на руски газ, който сега преминава през България и това е нейното предимство пред София в преговорите. „А в сферата на транзита за ЕС повече шансове има България. Европейците не са във възторг от идеята да получават руски газ през Турция“, уточнява руският експерт. Той е на мнение, че е възможен компромисен вариант - излаз и в Турция, и в България. "Това ще допринесе за развитието на пазарната инфраструктура на Балканите, ще осигури диверсификация. Това изисква подкрепата от ЕС на проекта за транзит на руски газ през България и Гърция до Южна Италия чрез "Южен поток" и "Посейдон ".

Фондът за национална енергийна сигурност е създаден през 2006 г. и изследва политическите фактори за развитието на енергетиката и влиянието на нефтогазовия комплекс върху политическите процеси в Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини