Last news in Fakti

9 Август, 2016 04:45 2 463 3

Турски или Южен поток? Възможен ли е компромис?

  • турски-
  • южен поток-
  • компромис-
  • алексей гривач

Европейците не са във възторг от идеята да получават руски газ през Турция

Турски или Южен поток? Възможен ли е компромис? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Турски поток“ или „Южен поток“? Приоритети засега няма, компромисът е възможен, коментира пред агенция РИА Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Според него проектите за строителството на газопровод от Русия по дъното на Черно море, вероятно засега не са определени, но не бива да се изключва компромисен вариант.

Според този компромисен вариант Турция и България могат да получават газ по един маршрут на тръбата. „Това е много благоприятна ситуация за придвижване на проекта за строителство на газопровод от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални посоки за излаз на сушата – Турция и България – са добре отработени и могат да бъдат построени в кратък срок, твърди Алексей Гривач.

Според него приоритети засега не са окончателно поставени. Турция, коментира Гривач, е доминиращ купувач на руски газ, който сега преминава през България и това е нейното предимство пред София в преговорите. „А в сферата на транзита за ЕС повече шансове има България. Европейците не са във възторг от идеята да получават руски газ през Турция“, уточнява руският експерт. Той е на мнение, че е възможен компромисен вариант - излаз и в Турция, и в България. "Това ще допринесе за развитието на пазарната инфраструктура на Балканите, ще осигури диверсификация. Това изисква подкрепата от ЕС на проекта за транзит на руски газ през България и Гърция до Южна Италия чрез "Южен поток" и "Посейдон ".

Фондът за национална енергийна сигурност е създаден през 2006 г. и изследва политическите фактори за развитието на енергетиката и влиянието на нефтогазовия комплекс върху политическите процеси в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 2 Отговор
    Колкото и да се прегръщат Путин и Ердоган,НЕ МОЖЕ Европа да разчита на една трайно нестабилна мюсулманска държава НЕ-ЧЛЕНКА НА ЕС,Нещо повече-отхвърленото й членство води закономерно до озлобяване към Европа и Запада като цяло,което може да рефлектира във "врътване на кранчето" като форма на политическо изнудване ,независимо от регулярните руски доставки.Не трябва да се забравя и междуособната война с Кюрдите ,която тепърва набира сила и решимост и като нищо може да включи и атентати спрямо газопреносната мрежа.С две думи-България е фаворит без конкурент като трасе на газа,но ...бат Бойко ще трябва още малко да поснове между острите политически камъни както на запад,така и на изток,докато се стигне до лентичката.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Боже как цветно ни описа бъдещето! А портрета на чичко Ленин с насочена ръка към бъдния ден и вирната напред брадичка где е? Еее, ми хапчетата в конски дози до това водят...
  • 3 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Кобилкин,нали Южен поток беше проект с който да се откраднат много пари,да се финансират руските партии в България,че все ще е на загуба,и няма да може да се изплати никога.Няма да има нужда от него,защото около нас места за диверсифициране бол. На какво се дължи тази твоя метаморфоза,дали поумняваш с годините или ти спряха парите.Но както е казал народа-По добре да ти дойде късно ,от колкото никога.