Отидете към основна версия

3 804 7

Огнян Минчев: Похвалата от Ердоган е унижение за България

  • ердоган-
  • бююк-
  • турция-
  • преврат-
  • гюлен

Който си продава достойнството, за да си купи нечия чужда протекция е застрашен да изгуби както сигурността си, така и свободата си

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази похвала е открито унижение за българската държава и общество. Това коментира в профила си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

"Днес в България беше заловен още един, техен (на мрежата на Гюлен, бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция", каза в сряда вечерта турският президент пред множество хора, събрали се пред президентския дворец.

Ердоган не спомена конкретно име, но визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който беше принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че е просрочил законния срок за оставането му в България.

По Лъвов мост се разхождат стотици - може би хиляди субекти, които просто плачат за екстрадиране. С този нарушител на миграционния закон ли трябваше да започнем?

Правото на всяка демократична страна предвижда изрично предоставянето на убежище на лица, преследвани по политически причини в своите страни. Това припомня Огнян Минчев.

Турция се управлява от авторитарен режим, който държи по затворите десетки хиляди души - включително стотици журналисти и интелектуалци, които са обвинени в "тероризъм" само защото са в опозиция на режима.

Репатрирането на този човек без безпристрастно разглеждане от съда на доказателствата по обвинението на Анкара, че е замесен в "терористична дейност" е пряко нарушение на ангажиментите на България като демократична държава. Знаем и защо е направено - за да омилостивим Ердоган, та да не ни закача.

Блажени са властващите верующи! Който си продава достойнството, за да си купи нечия чужда протекция е застрашен да изгуби както сигурността си, така и свободата си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини