Last news in Fakti

8 Август, 2016 09:42 1 301 0

Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание

  • ердоган-
  • смъртно наказание-
  • турция-
  • митинг-
  • реджеп тайип ердоган-
  • преврат

Президентът говири пред милионен митинг в подкрепа на демокрацията

Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание - 1
Снимка АП/БТА

Реджеп Тайип Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание, ако то бъде подкрепено от парламента и обществеността. Това заяви турският президент по време на митинг в Истанбул, на който присъстваха милиони души, пише Би Би Си.

Митингът, който премина под надслов "Демокрация и мъченици“, следва провалилия се опит за военен преврат миналия месец. Освен Ердоган, на него присъстваха и министър-председателя Бинали Йълдъръм, както и опозиционни лидери и религиозни водачи. Кюрдската партия не е била поканена.
Ердоган заяви, че ако народът иска въвеждането на смъртно наказание, то партиите ще се подчинят. „Турският парламент е този, който ще реши дали да се въведе смъртното наказание, въз основа на народния суверенитет. Ще ви кажа предварително, аз ще одобря решението, което парламентът ще вземе“, добави той.

Пред събралото се множество турският президент заяви, че държавата ще се очисти от всички привърженици на базирания в САЩ духовник Фетхулах Гюлен, който бе обвиняван от турското правителство, че стои зад опита за метеж. Той отрича да е замесен.

Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание

Повече от 270 души загинаха в събитията около юлския опит за преврат, който бе спусъка за началото на правителствени репресиите. Хиляди предполагаеми поддръжници на Гюлен бяха задържани или уволнени от своята държавна служба. Западните държави разкритикуваха отговора на правителството към преврата. Европейският съюз, в който Турция е подала молба за членство - отказва да приеме смъртното наказание в страните-членки.

"Те казват, че няма смъртно наказание в ЕС ... Е, САЩ го има; Япония има; Китай го има;. по-голямата част от света го има. Значи на тях е позволени да имат смъртно наказание. Бяхме свикнали и ние да го имаме допреди 1984 г. Суверенитетът принадлежи на народа, така че ако хората вземат това решение, аз съм сигурен, че политическите партии ще се съобразяват“, заяви Ердоган.

Турски правителствени източници заявяват, че около пет милиона души са присъствали на събитието, което е било излъчвано на живо на големи екрани, разпънати из всички провинции на Турция.

Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: