Отидете към основна версия

4 245 6

Параноя под турските звезди

  • турция-
  • параноя-
  • ердоган-
  • преврат-
  • изтребители-
  • звезди-
  • реджеп ердоган

Ердоган допусна стратегическа грешка

Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превратът беше само фаза на един огромен заговор. С тези думи турският президент Реджеп Ердоган се застрахова за по-нататъшната офанзива срещу гюленистките елементи в страната.

Казано по политически – застраховка живот! След опита за военен метеж властите в Турция започнаха безпрецедентна чистка на всички нива в държавата, чийто край не се вижда.

Врагът бе посочен, а по-късно и посечен. Ердоган обаче допусна грешка. В страна, която води битки на няколко фронта (кюрдският е централен) и бе сцена на няколко терористични атентата, подобна позиция не е стратегически обмислена.

В краткосрочен план тя е печеливша – повече популярност, демонстрация на сила, решителност – но часовникът тиктака неумолимо и времето на Ердоган няма да е вечно. Президентът пропусна прекрасна възможност да обедини под обща позиция дори опозиционерите си, които осъдиха опита за преврат.

Върховенството на закона бе погазено с претекст, че се прочистват гюленистите, или казано по турски – терористите. Под удара на властта обаче попаднаха кюрди, интелектуалци, и хора, нямащи нищо общо с метежа. За да сграбчи властта още по-силно, Ердоган задълбочи още повече политическата стагнация. Във времена, в които се търси европейско бъдеще и икономически растеж, този ход е губещ.

Турция е голяма страна, която трябва да бъде управлявана от силна ръка. Но ръката на закона, а не на Ердоган, който се превърна в негов антипод.

Ердоган успя да настрои населението и срещу САЩ, които до този момент отказват да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен. Приятелят на моя враг е мой... враг. Тази стратегия също изглежда по-скоро като моментен импулс, отколкото като дългосрочно решение. Анкара не може да си позволи загубата на своя най-верен дипломатически и военен съюзник.

Бруталната реакция на Ердоган срещу метежниците задълбочи бездните в турското общество. Страната се нуждае от политическа стабилност, а не от противопоставяне.

В небето над Турция обаче Реджеп Ердоган не вижда звезди. Вижда изтребители...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини