Last news in Fakti

18 Септември, 2016 07:51 4 236 6

Параноя под турските звезди

  • турция-
  • параноя-
  • ердоган-
  • преврат-
  • изтребители-
  • звезди-
  • реджеп ердоган

Ердоган допусна стратегическа грешка

Параноя под турските звезди - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превратът беше само фаза на един огромен заговор. С тези думи турският президент Реджеп Ердоган се застрахова за по-нататъшната офанзива срещу гюленистките елементи в страната.

Казано по политически – застраховка живот! След опита за военен метеж властите в Турция започнаха безпрецедентна чистка на всички нива в държавата, чийто край не се вижда.

Врагът бе посочен, а по-късно и посечен. Ердоган обаче допусна грешка. В страна, която води битки на няколко фронта (кюрдският е централен) и бе сцена на няколко терористични атентата, подобна позиция не е стратегически обмислена.

В краткосрочен план тя е печеливша – повече популярност, демонстрация на сила, решителност – но часовникът тиктака неумолимо и времето на Ердоган няма да е вечно. Президентът пропусна прекрасна възможност да обедини под обща позиция дори опозиционерите си, които осъдиха опита за преврат.

Върховенството на закона бе погазено с претекст, че се прочистват гюленистите, или казано по турски – терористите. Под удара на властта обаче попаднаха кюрди, интелектуалци, и хора, нямащи нищо общо с метежа. За да сграбчи властта още по-силно, Ердоган задълбочи още повече политическата стагнация. Във времена, в които се търси европейско бъдеще и икономически растеж, този ход е губещ.

Турция е голяма страна, която трябва да бъде управлявана от силна ръка. Но ръката на закона, а не на Ердоган, който се превърна в негов антипод.

Ердоган успя да настрои населението и срещу САЩ, които до този момент отказват да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен. Приятелят на моя враг е мой... враг. Тази стратегия също изглежда по-скоро като моментен импулс, отколкото като дългосрочно решение. Анкара не може да си позволи загубата на своя най-верен дипломатически и военен съюзник.

Бруталната реакция на Ердоган срещу метежниците задълбочи бездните в турското общество. Страната се нуждае от политическа стабилност, а не от противопоставяне.

В небето над Турция обаче Реджеп Ердоган не вижда звезди. Вижда изтребители...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 2 Отговор
    Дааа измислената Западна демокрация.. Който не е послушен въпреки че е избран. Не е демократ..Турция къса с колониалните си окови и предлага на света нов ред.. Ред в който 500 години имаше мир, благополучие.. Устройство в което нито един народ било то български или гръцки не се надигнахс а живееха в мир и благоденствие

    Коментиран от #3

  • 2 mediator37

    1 1 Отговор
    Коментарът като коментарите за Путин- много лош човек, много лоши неща прави ПУтин, а на изборите 80% гласуват за него.
    Да видим на следващите избори , колко ще гласуват за партията на Ердоган. Не че не ми се иска да е вярно написаното, но има една повърхностност в коментар, който не обяснява, защо на изборите турците ще гласуват пак за Ердоган.
  • 3 mediator37

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Този нов (стар) 500-годишен световен ред го знаем, само, че искам аз да ти го приложа. На едната страна ще сложа дръвника и секирата, а на другата християнският кръст за да го целуваш и софрата със свинско, сланина, козунак и червено яйце, за да си хапнеш блажно.
    И като не приемеш правилната христова вяра ине ми уважиш софрата, ще ти осигуря вечно спокойствие и мир със средствата от другата страна на софрата.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.