Отидете към основна версия

40 918 42

Третата световна война ще бъде бърза и смъртоносна

  • трета световна война-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • оръжия
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато хората си мислят за Третата световна война, в главите им се въртят няколко сценария. Общото е, че те включват размяна под някаква форма на ядрени удари между САЩ и Русия, или Китай. Това, което обикновено не се разглежда, е колко бързо една конвенционална военна ситуация може да ескалира в ограничен ядрен конфликт. И всичко това определено няма да продължи дълго. В действителност водещите военни стратези в състава на армията на САЩ са абсолютно съгласни, че конфронтацията между Вашингтон и/или НАТО срещу Руската федерация, или може би Китай, ще продължи едва няколко кратки минути. По думите им Третата световна война ще бъде "смъртоносна и бърза."

Британският „Дейли мейл“ съобщи наскоро, че на заседание на Асоциацията на американската армия във Вашингтон, окръг Колумбия, темата е била основна в дневния ред. Водещите военни смятат, че голяма война между съперничещи мощни държави предстои. Според началника на генералния щаб на армията на САЩ - генерал Марк А. Майли подобен сценарий е „почти гарантиран някъде в бъдещето“.

Според него в една бъдеща война ще доминират изкуственият интелект и интелигентните оръжия. Дори конвенционалните сблъсъци ще бъдат отново в рамките на няколко минути, смятат военни.

Генерал майор Уилям Хикс прогнозира, че някакъв нов вид "връзка" ще трябва да бъде разработена в по-далечното бъдеще. При нея машините ще стават по-бързи и ще поемат повече от процеса на вземане на решения. „Един конвенционален конфликт в близкото бъдеще ще бъде изключително смъртоносен и бърз и ние няма да притежаваме хронометъра", твърди той.

Хикс, който в момента е стратегически директор в отдел „Планове и стратегии“ на Пентагона, отива много по-напред в прогнозите си. "Скоростта на събитията вероятно ще напряга все повече нашите човешки способности. Скоростта, с която машините ще могат да вземат решения в по-далечно бъдеще, ще предизвика нашата способност да мислим и решаваме, а това означава нови отношения между човек и машина".

Генералът дава за пример усилията за постигане на технологичен напредък, полагани от Русия и Китай. Той отбелязва, че САЩ трябва да се подготвят за "насилие по скала, която американската армия не е виждала от войната в Корея“.

Друг негов колега - генерал-лейтенант Джоузеф Андерсън твърди, че САЩ са изправени пред заплахи от "модерните национални държави, които действат агресивно в милитаризирана конкуренция". Това не е само очевиден намек за Русия, която извършва постоянна серия от военни тренировки и учения през последните няколко години. В следващите си думи генералът идентифицира по-ясно тези национални държави, за които говори.

"Кого имам предвид ли?", пита риторично той. "Русия?", мистеризно продължава да задави въпроси.

Началникът на ГЩ генерал Майли също така заявява, че бъдещето на войната не се ограничава до традиционното бойно поле. Той настоява САЩ да бъдат по-добре подготвени, за да се включат в кибервойната и конфликтите, водени в градска обстановка.

В списъка с предизвикателствата пред съвременната американска армия на световната сцена генерал Майли включва обновената заплаха от Русия, все по-могъщият икономически и военен съперник Китай и нарастващият брой слаби национални държави, които биха могли да бъдат използвани от агресори или може да се нуждаят от защита. "Докато ние твърдим, че сме готови, статуквото постоянно се променя", твърди той.

Нарастващата военна мощ на Русия и Китай се появява, за да принуди САЩ, която е доминираща военна сила от около един век, да развива своята армия, за да запази настоящото предимство спрямо конкурентите си, смятат в Пентагона. По думите им увеличеното напрежение с Русия, от граничните спорове в Източна Европа и Украйна, през трудните преговори около примирието в сирийската гражданска война, както и активизацията на Пекин в Южнокитайско море, ще бъде изпитание за САЩ. "Ако ние не направим нищо повече, въпреки че очевидно ситуацията го изисква, това потенциално би могло да доведе до Трета световна война", предупреждават американски военни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • До Мосул и назад

    Дългоочакваният щурм срещу Мосул – крепостта на „Ислямска държава” (ИД) в Ирак най-после е факт. Широкомащабната коалиция, оглавяван ...
    20.10.2016
    4 824
    2
  • Готвят ли се руснаците за война?

    Обсъждане на бункери и продоволствие, преместване на ракети, политици, които правят страшни предупреждения... Това предвестник на руско-американски ко ...
    18.10.2016
    8 952
    13
  • Коя атомна бомба е най-мощна?

    Този въпрос задава френското издание Atlantico. Според изданието въпреки че човечеството не е използвало атомни бомби от времената на Хирошима и Нагас ...
    17.10.2016
    16 259
    15
  • Русия vs. САЩ: презареждане

    Вашингтон и Москва отново се гледат строго и изпод вежди. Не си мислете, че някога са били приятели. Опитваха да сближат позиции, но всичко свърши лош ...
    11.10.2016
    7 829
    5