Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 19:10 16 234 15

Коя атомна бомба е най-мощна?

  • бомби-
  • ядрени-
  • голяма-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрени глави

Съществуващата ядрена мощ може да унищожи Земята десет пъти

Коя атомна бомба е най-мощна? - 1
Снимка: Wikipedia

Този въпрос задава френското издание Atlantico. Според изданието въпреки че човечеството не е използвало атомни бомби от времената на Хирошима и Нагасаки, световните атомни арсенали стабилно растат през XX век, а това оръжие става все по-съвършено. В конкурса ядрената мощ на Франция се задоволява с третото място сред страните с най-мощен ядрен арсенал. Нейните 300 бойни глави не й позволяват да се конкурира с двата мастодонта в лицето на Русия (7 300 бойни глави) и САЩ (6 970), които имат 92% от ядрения арсенал в световен мащаб.

По данни на Ireness.net общият брой на атомните бомби е разпределен в девет страни – към споменатите трябва да се прибавят Китай (260 ядрени бойни глави), Великобритания (215), Пакистан (125), Индия( 115), Израел (от 60 до 400) и Северна Корея (най-малко 10). Всичко е много просто, пише Atlantico – със съществуващата ядрена мощ можем да унищожим планетата десет пъти. На 7 октомври канал RealLifeLore пусна в YouTube видео с перспективата в развитието на ядрените сили.

 

След 1945 г. ядрените държави са провели 2 475 изпитания, голяма част от които са извършени от САЩ и Русия. Това позволява да се оцени направеното в дадената област. От видеото се вижда, че в случай на световна ядрена война, имаме всички шансове да изтрием човечеството от лицето на Земята. Това е свързано с количеството на ядрените бойни глави и с увеличената им през годините мощност. Във видеото се дава един поразителен пример – ако ядрените „гъби“ в Хирошима и Нагасаки (бомбата Little Boy) достигна височина от 6 000 и 7 000 метра, което може да съперничи с Еверест, то при взрив на днешната американска бомба B-83(80 пъти по-мощна от Little Boy) става дума вече за 20 000 метра височина, което е седем-осем пъти по-високо от височината, на която летят авиолайнерите.

Впечатляващо? Но това е нищо в сравнение с водородна бомба Castle Bravo, най-мощната американска бойна глава, която така и не е изпитана. „Гъбата“ при взрив с нея достигне 30 километра. Тя в хиляди пъти е по-мощна от хвърлената атомна бомба над Хирошима.

Но и това не е границата, пише Atlantico. Най-мощният взрив е извършен в Съветския съюз през 1961 г.. „Цар бомба" е тестван на архипелага Нова земя. Взривът със сила 50 мегатона (3 300 пъти по-силен от бомбата над Нагасаки) се оказа толкова мощен, че от него се разтрепериха стъклата на прозорците в Норвегия и Финландия (макар и да са на 1000 км разстояние), а самолетът, който я е хвърлил, едва не катастрофира. „Гъбата“ се издигна на височина 40 км, от която на 14 октомври 2012 г. парашутистът Феликс Баумгартен извърши скок.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    1 0 Отговор
    Когато фактите говорят,и боговете мълчат .Очакваме включване от диди,стоен,коня и сие,че виждате ли ,това е руска пропаганда ;)))
  • 2 Спиро

    1 0 Отговор
    Денис, провери сметките, моля.
    Не че ще промени смисъла на статията, но авиолайнерите летят на 10 000 - 11 000 метра височина. Сметни ги колко пъти се нанасят в 20 000 на В 83?
    :))
  • 3 909 БЪЛГАРИЯ

    3 4 Отговор
    КОЙТО Е СТРАХЛИВ ТОЙ ИМА АТОМНИ БОМБИ И РАКЕТИ !!! ЗАЩОТО НЕ СА ИСТИНСКИ ВОЙНИ !!! И ПАК СТРАХЛИВЦИТЕ ИМАТ АТОМНО ОРЪЖИЕ !!! БЪЛГАРИЯ НЯМА АТОМНИ БОМБИ ЗАЩОТО СМЕ ВОЙНИ А НЕ СТРАХЛИВЦИ !!! ОТ ИСТОРИЯТА ОЩЕ ГИ Е СТРАХ ОТ НАС !!!
  • 4 стратокастър

    1 0 Отговор
    Най яката атомна бомба детонирана до сега и Припят -Чернобил!

    Коментиран от #6

  • 5 tost

    0 1 Отговор
    Прав си стокътъре Чернобил днешна Украйна,даже нямат атомни бонби :)))
  • 6 Д'Мин

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "стратокастър":

    Китариста, в Чернобил е нямало ядрен взрив! Дори и в Уикипедията го пише:
    Прътите с ядрено гориво започват да се топят, а налягането на парата бързо се увеличава и предизвиква голям взрив. Този взрив изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупва охладителните тръби и разрушава част от покрива. Когато въздухът влиза в съприкосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се възпламенява. По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от огъня, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата.
    Иди си чукай "Фендера" в китарата!

    Коментиран от #8

  • 7 Най-веният критерий

    1 0 Отговор
    Критерий за истината е проверката на практика! В България хората не се страхуват ние къде къде по-тежки житейски мъки сме претеглили че един ядрен ли ша на стресни. Че Япония Дан съ по-ербап от нас я?
  • 8 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Д'Мин":

    Може би се прав ? В Чернобил може да е гръмнал самовар или чайник а може би да е изгърмяла овчата мисъл на руските инженери но в България сме получавали радиационно замърсяване само от Руснаците !

    В края на краищата като гледам колко онкоболни деца има какво значение има за родителите им дали това нещо е причинено от атомна бомба или от руска АЕЦ?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Аз стоях тогава под дъжда носен от Украйна, сега ти пиша с осмия пръст на третата си ръка. Сърбите пък директно си получиха радиацията от обеднения уран на американските боеприпаси. Пишете за руска АЕЦ, некадърни руски инжинери, но иначе украинците са отделен народ. Там не са работили украинци и украински инженери.
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Напиши си цялото име - продажник на интереса Български. Аварията от украйна е април 1986 година. Който е роден тогава сега е на 30 години. Пак нпо лозунги за трийсет годишни дечица. А и метео условията са такива че въздушните потоци се движат от запад на изток. От атлантика към материка. Истинската разруха настъпи след 1990 година. Села градове обезлюдяха. Хиляди училища и детски градини са разрушени и разпродадени. Индустрията и икономиката са съсипани. Армията е унищожена, Българите са принудени да емигрират.

    Коментиран от #11

  • 11 уран

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    То понеже въздушните потоци се движат от климатика към материка затова комунистите се покриха по Австрия и Швейцария а обикновения Български народ се разхождаше под приятния майски дъжд!

    Нещо да са казали на хората че има радиоактивен облак над България?

    Как ще кажат нали руснаците щяха да изреват на умряло !

    Важно е до не засегнем руските интереси а Българския народ -кучета го яли!

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "уран":

    Само да допълня че е важно и да направим всичко възможно за американските интереси, а народа кучета го яли, щом си събираме центчета!
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "уран":

    Горкичките ми козячета как помнят нпо лозунгите от онова време. Айде малко география а. Чернобил София по права линия около 1065 км. Чернобил Виена около 1045. А ми то ще излезе че комунистите като едни патриоти са се изложили на по голяма радиация от всички други Българи, да не повярваш. И как ги транспортираха толкова много комунисти? И да видим тогава комунисти са плювалника, тиквата, цачева, лили пиги, дали те не са били в Австрия тогава. А освен това и посоката не е кой знае колко различна едното е юго-запад, а другото запад юго-запад.

    И с подобни лъжливи нпо лозунги тогава обработваха населението за извършване на промяната. Успяха но какво стана с България и Българите?
  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "уран":

    Ама си е друго директно да бомбиш неселението с атомно оръжия, бомбички с убеднен уран, или пък да унищожават нашраво цели острови! Тия взривове, сигурно нямат никакво отношения към повишения радиационен фон, ко ши каиш тролче? Или теб те е засегнал яко Чернобил и си изяде пръстите от мъка днес!
  • 15 Цар боба

    1 0 Отговор
    Цар бомба подпалва океана и настъпва всемирно сваряване
    https://www.24chasa.bg/Article/886028