Отидете към основна версия

3 439 8

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

  • хилари клинтън-
  • избори-
  • сащ-
  • президентски избори-
  • народен вот-
  • електорален вот-
  • избирателна колегия

Доналд Тръмп изгуби битката за народния вот, но събра достатъчно електорални гласа, за да стане следващият президент на САЩ

Снимки АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от президентските избори в САЩ шокираха всички. Хилари Клинтън спечели битката за подкрепата на американския избирател, събирайки повече гласове от опонента си Доналд Тръмп, но въпреки това нямаше никакъв шанс да спечели войната за президентския пост, тъй като изгуби решаващия електорален вот.

От 119 643 176 преброени гласове досега, Клинтън печелил 60 467 245, а Тръмп 60 071 650, като разликата между двамата е тънка - 395 595 гласа в подкрепа на демократическия кандидат или 47,7% за бившия държавен секретар срещу 47,5% за новоизбрания президент, сочат последните данни на Си Ен Ен, изнесени в петък следобед.

Ясно е, че кандидатът на Демократическата партия се радва на по-голяма подкрепа сред избирателите в сравнение със своя републикански опонент, но американската избирателна система не е създадена да изразява пряко волята на народа.

За да бъде определен за победител един кандидат трябва да получи подкрепата най-малко на 270 делегати в съставената от 538 души Избирателната колегия на САЩ. В нея, всеки щат разполага с определен брой представители, които накрая гласуват от името на избирателите. На тези избори, Клинтън загуби електоралните гласове в ключови щати, с голям брой представители в колегията.

Подобнa ситуация, на президентски избори, е имало само четири пъти в новата история на Съединените американски щати – през 1824 г., 1876 г., 1888 г. и 2000 г.

Ще припомня изборите от 2000 г., когато кандидатът на Републиканската партия Джордж Буш стана президент за втори път. Тогава, издигнатият от Демократическата партия кандидат - Ал Гор спечели народния вот, но не успя да стане президент, защото електоралните гласове в подкрепа на Буш бяха повече.

Разликата в резултатите от народния и електоралния вот никога не се е приемала добре от американците. Цифрите от 2000 г. породиха гняв и поредица от правни действия, които искаха да оспорят легитимността на вота.

Тези избори не правят изключение. Докато милиардерът Тръмп се готви да поеме властта през януари, по улиците на много градове в страната избухнаха гневни протести. Народът не остана доволен и още по-важно, не се съгласи с избора, направен от членовете на Избирателната колегия.

Но независимо колко гневни и нещастни са американците, които цял живот слушат как „всеки един глас е важен“, как „всеки един глас има значение“, те трябва да се примирят. Гласовете, които в крайна сметка, наистина имат значение, не са тези на обикновените американци, а тези на членовете в Избирателната комисия.

В този интересен момент от историята на Съединените американски щати може би трябва да си припомним думите на първия американски президент, кандидат на Републиканската партия – Ейбрахам Линкълн: "Правителство на народа, от народа, за народа...“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кeep cool, Тръмп не яде хора

    Преди изборите не е като след изборите. Старо правило, което ще бъде потвърдено за пореден път. Америка винаги е готова за изненади. Затова е Америка. ...
    10.11.2016
    2 503
    1
  • И все пак, президентът е Тръмп!

    Доналд Тръмп е новият президент на Съединените американски щати. След дълъг и изключително оспорван ден на избори, през който везните се накланяха ...
    09.11.2016
    20 243
    50
  • Как социолозите успяха така да объркат нещата?

    Социолозите доста несполучливо и непохватно предрекоха изхода от президентската битка на тазгодишните избори в САЩ. Силното представяне на Доналд Т ...
    09.11.2016
    1 980
    5
  • Битката за гласовете на колебаещите се

    Остават броени дни до президентските избори в САЩ, когато милиони американци ще отидат до изборните секции, за да дадат подкрепата си за един от двама ...
    05.11.2016
    2 380
    1