Last news in Fakti

11 Ноември, 2016 23:00 3 432 8

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

  • хилари клинтън-
  • избори-
  • сащ-
  • президентски избори-
  • народен вот-
  • електорален вот-
  • избирателна колегия

Доналд Тръмп изгуби битката за народния вот, но събра достатъчно електорални гласа, за да стане следващият президент на САЩ

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите - 1
Снимки АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от президентските избори в САЩ шокираха всички. Хилари Клинтън спечели битката за подкрепата на американския избирател, събирайки повече гласове от опонента си Доналд Тръмп, но въпреки това нямаше никакъв шанс да спечели войната за президентския пост, тъй като изгуби решаващия електорален вот.

От 119 643 176 преброени гласове досега, Клинтън печелил 60 467 245, а Тръмп 60 071 650, като разликата между двамата е тънка - 395 595 гласа в подкрепа на демократическия кандидат или 47,7% за бившия държавен секретар срещу 47,5% за новоизбрания президент, сочат последните данни на Си Ен Ен, изнесени в петък следобед.

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

Ясно е, че кандидатът на Демократическата партия се радва на по-голяма подкрепа сред избирателите в сравнение със своя републикански опонент, но американската избирателна система не е създадена да изразява пряко волята на народа.

За да бъде определен за победител един кандидат трябва да получи подкрепата най-малко на 270 делегати в съставената от 538 души Избирателната колегия на САЩ. В нея, всеки щат разполага с определен брой представители, които накрая гласуват от името на избирателите. На тези избори, Клинтън загуби електоралните гласове в ключови щати, с голям брой представители в колегията.

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

Подобнa ситуация, на президентски избори, е имало само четири пъти в новата история на Съединените американски щати – през 1824 г., 1876 г., 1888 г. и 2000 г.

Ще припомня изборите от 2000 г., когато кандидатът на Републиканската партия Джордж Буш стана президент за втори път. Тогава, издигнатият от Демократическата партия кандидат - Ал Гор спечели народния вот, но не успя да стане президент, защото електоралните гласове в подкрепа на Буш бяха повече.

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

Разликата в резултатите от народния и електоралния вот никога не се е приемала добре от американците. Цифрите от 2000 г. породиха гняв и поредица от правни действия, които искаха да оспорят легитимността на вота.

Тези избори не правят изключение. Докато милиардерът Тръмп се готви да поеме властта през януари, по улиците на много градове в страната избухнаха гневни протести. Народът не остана доволен и още по-важно, не се съгласи с избора, направен от членовете на Избирателната колегия.

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите
Но независимо колко гневни и нещастни са американците, които цял живот слушат как „всеки един глас е важен“, как „всеки един глас има значение“, те трябва да се примирят. Гласовете, които в крайна сметка, наистина имат значение, не са тези на обикновените американци, а тези на членовете в Избирателната комисия.Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите

В този интересен момент от историята на Съединените американски щати може би трябва да си припомним думите на първия американски президент, кандидат на Републиканската партия – Ейбрахам Линкълн: "Правителство на народа, от народа, за народа...“

Как Хилари спечели народния вот, но загуби изборите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фарт

    0 0 Отговор
    Като ги гледам какви са белички тия американци на снимката...ясно що пискат. Нищо то Меркето ще ги приеме с отворени врати, за сметка на цяла Европа.
  • 2 Hamilton

    0 0 Отговор
    В статията има няколко сериозни фактологически грешки, което доказва неподготвеността на авторката и обяснява необразованите й разсъждения относно избирателната система на САЩ.

    Коментиран от #3

  • 3 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Hamilton":

    Е да бъдем снизходителни, общо взето е хванала мисълта, че президента не се избира пряко от електората!
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Hamilton и Д'Мин явно са много компетентни политолози с дорторски степени по американска политика...
    Фактология й е наред на статията!
    Федералната система на САЩ позволява да се случват подобни безумия... и после било демокрация. Някакви си 500 души решават от името на 1 300 000 американци....

    Коментиран от #5

  • 5 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ти като академик ни го обясни много добре-нито са 500(а 538)електоралните единици, нито американците са 1 300 000! Айде прочети Federal Election Commission и U.S. National Archives and Records и опитай пак да ни обюсниш избирателната система на САЩ!
  • 6 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    може и да е смешен въпроса ми ,но аз пита защо карат хората да гласуват.нека направо тази избирателна комисия да си избира президента.хем бързо, хем лесно.

    Коментиран от #7

  • 7 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАБА ГЕНА":

    Сложно е, но защото хората избират членовете на електоралната комисия за кой кандидат да бъдат. Но всеки щат има различен брой електорални единици. Примерно Калифорния има 55 от всичките 358 и ако ти трябват точно 55 за да станеш президент, в Калифорния може да си победил с един глас от избирателите, но всичките 55 ел. единици са твои. Освен това има два щата, които си гласуват по пропорционалната система-Мейн и Небраска, и т.н. и т.н.

    Коментиран от #8

  • 8 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д'Мин":

    Отделно ако електоралните единици са равни за всеки отделен кандидат президент, комисия към конгреса избира президента. Това се е случвало. Абе американска демокрация.