Отидете към основна версия

2 957 15

Да им заявим кой е суверенът в държавата

  • референдума-
  • да им заявим-
  • суверена-
  • държавата-
  • референдум-
  • мажоритарен вот

Циркът с подмяната на резултатите от референдума продължава с пълна пара

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Циркът с оплюването и опитите за подмяна на резултатите от референдума продължават с пълна пара. Вчера в парламента то не бяха свободни интерпретации на исторически събития и дати, предсказания за краха на държавата, свободно смесване на истини и откровени лъжи и не на последно място - отричане правото на народа да се произнася по толкова важни теми. Защото видите ли, народа ни е прост и неинформиран. И не може да мисли в правилната посока. Но да е спокоен - има кой да мисли вместо него. Това коментира за Факти.бг Боян Атанасов от Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен вот“.

Както вчера ни заявиха в прав текст - хора, които имат монопол върху мисленето. А ние трябва да ги слушкаме и да следваме мъдрите им съвети. Които 27 години не дават и косъм да падне от така харесваното от тях статукво. И сега отново като един Матросов пред амбразурата са се заели толкова храбро да бранят. Нагло, безпардонно, напълно игнорирайки волята на собствения си народ. А каква беше тя? В референдума участваха 3 488 558 български граждани.

На въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ с „да“ отговориха 2 509 864 граждани. На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с „да“ отговориха 2 158 929 граждани. На въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ с „да“ отговориха 2 516 791 граждани. По този начин гражданите изразиха категоричната си воля за смяна на пропорционалната с мажоритарна система, за намаляване на държавното финансиране на партиите и за въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители. Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума, въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „ЗА“. Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година - първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече, и съответно трети въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ. И всички опити на тази самопровъзгласила се клика и обслужващите статуквото политолози, социолози и назначени политици да опитват със зъби и нокти да променят и изопачат волята на гражданите не трябва да подминаваме с безразличие. А да им заявим ясно кой е суверена на тази държава. И каква е неговата воля.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини