Отидете към основна версия

9 540 29

В Алепо руснаците воюват сякаш са в Грозни

  • алепо-
  • удари-
  • убити-
  • сирия

Едно от решенията за Русия беше да хвърли цялата своя тежка бронирана техника в подкрепа на сирийския президент Башар Асад

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решаването на чеченската криза и превземането на Грозни се смятат за постижение в руските военни среди. Това се посочва в анализ на италианския анализаторски сайт Analisidifesa.

Според него до 19 септември правителството на Русия е имало два възможни варианта за решение на сирийската криза. Първата опция беше за продължаване на мирните преговори със САЩ за изработване на пътна карта за мир в Сирия. Тези разговори продължават от почти осем месеца.

Вторият вариант включваше хвърляне на всички налични сили в подкрепа на сирийския президент Башар Асад. Този път отрязваше възможността за мирни преговори и залагаше на военната карта за намиране на изход от продължаващата пета година гражданска война в Сирия.

Тази опция можем да я наречем условно „Грозни“. Руската армия използваше масирани бомбардировки, напълно заличиха от лицето на земята столицата на Чечня по време на продължилата близо десет години гражданска война срещу сепаратистите.

До 19 септември пред Русия бяха актуални и двете възможности. Обаче денят на бомбардировката на автоколоната с хуманитарни помощи за Алепо беше преломен. Моделът на преговори беше отхвърлен. Сега Русия прилага моделът Грозни. Той включва политиката на изгорената земя около Алепо, но и неговата обсада заедно с хиляди цивилни под обсада.

Analisidifesa отбелязва, че стратегията на Русия за изгорената земя включва унищожаването на всяка инфраструктура, която се е използвала, за да се поддържа живота в обсаденото Алепо. Цел на бомбардировките станаха болници, водопроводи, домове, центрове за раздаване на хуманитарна помощ и други. Руските бомби убиха 213 души – мъже, жени и деца. Половината от 67 ранени бяха деца.

Очевидци, измъкнали се от ада на Алепо, разказват, че руснаците използвали бункерни бомби „Бластер“ в жилищни райони.

В. „Лондон таймс“ пише, че някои руски подразделения са открили огън по жилищни райони със системата за залпов огън ТОС-1, която е смятана за най-мощната в момента.

А стратегията „Грозни“ - не е ли военно престъпление? Това питат риторично анализаторите от Analisidifesa.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини