Отидете към основна версия

4 019 8

Трагедията в Хитрино отново показа – животът ни е на кредит и ... помощи

  • трагедията-
  • хитрино-
  • животът-
  • кредит-
  • помощи-
  • взрив
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трагедията в село Хитрино отново събуди темата за застраховките. Със сигурност влакът с цистерната - убиец е бил застрахован. Той остави след себе си жертви, срутени къщи, съсипан живот и поредните помощи чрез sms-и... Държавата пак ще строи къщи, ще дава помощи от 300 лева... Една и съща трагична история, която за пореден път предизвиква съпричастността на българина и неговата готовност да помогне в труден момент. От трагедията в село Бисер през земетресението в Перник до трагедията в село Хитрино. В тази готовност никой няма съмнение! Независимо дали става дума за авария или бедствие.

Но, трагедията пак и пак поставя въпроси за застрахователната култура на българина. Как така задължително застраховаме колата, а къщата не? И за възможностите му да плаща тези застраховки. Има ли ги тези възможности и култура? Няма ли ги? Или той е само част от един омагьосан кръг..., за който се сещаме от бедствие до бедствие и от трагедия до трагедия.

И пак се питаме за това, когато бедствието е помело всичко. Крайно време е това да се прекрати. И отговорност за това носят всички – от държавата до обикновения човек. И между тях застрахователите, които правят една и съща статистика – процентът на застрахованото имущество е 8-9% от жилищата в България. Застрахователите са прави в едно – трябва разясняване, защото се създават нагласи, че държавата при всички случаи ще помогне във възстановяването на щетите от бедствия. Това е вярно. Но също така е вярно, че застрахователите също трябва да отговорят на поне един неудобен въпрос – кога изплащат при такива бедствия и какви са условията, които поставят за такива катастрофални събития?

А държавата? Нека само припомним условията. Според правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да получи помощ, едно домакинство трябва да отговаря на ред условия. Хайде да ги повторим - месечен доход на член от семейството за последните 12 месеца трябва да е под официалната линия на бедност, която за тази година е 300 лeвa, спестявания под 500 лева, да нямат фирми. Което просто казано извън обсега на държавната помощ остават стотици хиляди домакинства с малки доходи. Не дай си Боже, ако потърсят кредит за възстановяване от бедствие. Как тогава да разберат смисъла на думата застраховка? Как да разберат, че застраховката е договор, при който срещу предварителни периодични или еднократна парична вноска от едната страна другата страна се задължава да изплати много по-големи или олихвени суми в договорените случаи – злополука, бедствие и т.н.

Все въпроси, на които трябва да се отговори. Не е крайно време за това. Времето за това отдавна е изтекло. Иначе животът ни е живот на кредит и ... помощи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини