Отидете към основна версия

2 354 0

Защо Китай откри Давос?

  • китай-
  • давос-
  • икономика-
  • сащ

Основният въпрос е дали Давос разбира Китай

Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Китай откри Давос? Това ще е основният въпрос на откриващия се днес в Швейцария икономически форум.

За първи път държавният глава на Китай Си Дзинпин ще присъства на форума в Давос и по тази причина той ще бъде звездата на шоуто.

Защо го прави? Защо точно сега? На тези два въпроса отговор ще бъде даден тази седмица.

Все пак Давос много често е определян като скъпа говорилня, но форумът от Алпите предоставя трибуна, на която да се обменят идеи и възгледи от водещи политици и икономисти.

Той е мястото, където се постигат неформални договорки за справяне с глобалните предизвикателства като климатичните промени.

През последните месеци глобализацията и свободната търговия са подложени на натиск в САЩ и Европа. По тази причина речта на Си Дзинпин се очаква с интерес както в Белия дом, Тръмп тауър и на Стария континент. И да не забравяме Кремъл и Токио.

Мнозина анализатори очакват да чуят и рецептата на Китай за световната икономика.

По всяка вероятност Си Дзинпин ще заложи на три свои послания.

1. „Да“ на свободната търговия.

Глобализацията донесе най-много блага на Китай, от която и да е друга страна по света. Ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде ясна заявка за засилване на протекционизма, то официален Пекин се опитва да се представи като най-горещия застъпник на свободната търговия. В същото време китайските ръководители внимателно и предпазливо отварят местната икономика към световния бизнес. Традиция е китайските лидери да обявяват в чужбина своите планове за развитие на страната им. По тази причина да слушаме внимателно какво ще ни каже Си Дзинпин.

2. Китай обича мира, а не войната.

Дипломацията на официален Пекин се опитва да представи Китай като най-доброто място на Земята. Давос предоставя изключителната възможност Поднебесната империя да бъде представена като една любвеобилна панда, която всеки иска да прегърне.

През последните месеци нарастващата военна мощ на Китай в Южнокитайско море сериозно разтревожиха неговите съседи в региона.

По тази причина Си Дзинпин ще се опита да убеди света, че трупането на оръжие в един чувствителен регион не е такава болка за умиране. Други страни могат да виждат Китай като агресор, но това е недоразумение. Ето защо Давос е толкова добра възможност за президента Си Дзинпин да разгласи посланието си без да се притеснява, че пред погледа му ще бъдат издигнати лозунги за Тибет и неговата свобода.

3. Да не забравяме страстта на Изток към символите.

Речта на китайския държавен глава ще бъде произнесена само три дена преди Доналд Тръмп да положи клетва като 45-ти президент на САЩ. Това не е случайно. В изборния маратон за Белия дом САЩ отклони своя поглед от външния свят. Това предоставя добра възможност на Си Дзинпин да изтъкне предимствата на социалния и икономическия модел на родината си.

Все пак той си дава сметка за предизвикателствата, които го очакват при завръщането му в Китай.

Икономиката на Поднебесната империя се забавя, а нейната валута - юан, е отслабнала.

Всичко това изключително тревожи официален Пекин. Китай знае по-добре от всеки друг, че нарастващата разликата между имащите и нямащите е опустошителни за социалната стабилност.

Речта на Си Дзинпин ще даде отговор на въпроса защо Китай откри Давос. Основният въпрос е дали Давос разбира Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини