Last news in Fakti

17 Януари, 2017 08:00 2 344 0

Защо Китай откри Давос?

  • китай-
  • давос-
  • икономика-
  • сащ

Основният въпрос е дали Давос разбира Китай

Защо Китай откри Давос? - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Китай откри Давос? Това ще е основният въпрос на откриващия се днес в Швейцария икономически форум.

За първи път държавният глава на Китай Си Дзинпин ще присъства на форума в Давос и по тази причина той ще бъде звездата на шоуто.

Защо го прави? Защо точно сега? На тези два въпроса отговор ще бъде даден тази седмица.

Защо Китай откри Давос?

Все пак Давос много често е определян като скъпа говорилня, но форумът от Алпите предоставя трибуна, на която да се обменят идеи и възгледи от водещи политици и икономисти.

Той е мястото, където се постигат неформални договорки за справяне с глобалните предизвикателства като климатичните промени.

През последните месеци глобализацията и свободната търговия са подложени на натиск в САЩ и Европа. По тази причина речта на Си Дзинпин се очаква с интерес както в Белия дом, Тръмп тауър и на Стария континент. И да не забравяме Кремъл и Токио.

Мнозина анализатори очакват да чуят и рецептата на Китай за световната икономика.

По всяка вероятност Си Дзинпин ще заложи на три свои послания.

Защо Китай откри Давос?

1. „Да“ на свободната търговия.

Глобализацията донесе най-много блага на Китай, от която и да е друга страна по света. Ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде ясна заявка за засилване на протекционизма, то официален Пекин се опитва да се представи като най-горещия застъпник на свободната търговия. В същото време китайските ръководители внимателно и предпазливо отварят местната икономика към световния бизнес. Традиция е китайските лидери да обявяват в чужбина своите планове за развитие на страната им. По тази причина да слушаме внимателно какво ще ни каже Си Дзинпин.

Защо Китай откри Давос?

2. Китай обича мира, а не войната.

Дипломацията на официален Пекин се опитва да представи Китай като най-доброто място на Земята. Давос предоставя изключителната възможност Поднебесната империя да бъде представена като една любвеобилна панда, която всеки иска да прегърне.

През последните месеци нарастващата военна мощ на Китай в Южнокитайско море сериозно разтревожиха неговите съседи в региона.

По тази причина Си Дзинпин ще се опита да убеди света, че трупането на оръжие в един чувствителен регион не е такава болка за умиране. Други страни могат да виждат Китай като агресор, но това е недоразумение. Ето защо Давос е толкова добра възможност за президента Си Дзинпин да разгласи посланието си без да се притеснява, че пред погледа му ще бъдат издигнати лозунги за Тибет и неговата свобода.

Защо Китай откри Давос?

3. Да не забравяме страстта на Изток към символите.

Речта на китайския държавен глава ще бъде произнесена само три дена преди Доналд Тръмп да положи клетва като 45-ти президент на САЩ. Това не е случайно. В изборния маратон за Белия дом САЩ отклони своя поглед от външния свят. Това предоставя добра възможност на Си Дзинпин да изтъкне предимствата на социалния и икономическия модел на родината си.

Все пак той си дава сметка за предизвикателствата, които го очакват при завръщането му в Китай.

Икономиката на Поднебесната империя се забавя, а нейната валута - юан, е отслабнала.

Всичко това изключително тревожи официален Пекин. Китай знае по-добре от всеки друг, че нарастващата разликата между имащите и нямащите е опустошителни за социалната стабилност.

Речта на Си Дзинпин ще даде отговор на въпроса защо Китай откри Давос. Основният въпрос е дали Давос разбира Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА