Отидете към основна версия

3 384 11

Българинът пак ще покаже несъгласие със системата

  • българинът-
  • несъгласие-
  • система-
  • референдум-
  • росица кирилова
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният проблем е, че българските политици се чувстват извън народа си. Те смятат, че са над хората, че са по-умни от тях, че те могат да вземат решения и те могат да избират. Те могат да преценят кое е правилно и не се съобразяват с категорични и ясни обществени нагласи, които бяха показани по време на Референдума. Това заяви в интервю за Факти.бг Росица Кирова от "Единни за България".

Всички партии ясно се обявиха срещу мажоритарния вот, подкрепа заявиха единствено от ГЕРБ. След което обаче поискаха промяна на Конституцията, т.е. Велико Народно събрание в предизборната си програма, но не заложиха промяна на политическия модел. Как ще коментирате има ли съглашателство на политиците срещу мажоритарната избирателна система, макар и избирателя да я иска?

Аз винаги съм изпитвала дълбоки съмнения в мотивацията на ГЕРБ, включително и това тяхно фалшиво подкрепяне на Референдума. Да поискат свикване на Велико Народно събрание, без да имат проект за Конституция, е като да искат да има нещо като нонсенс. Те са способни да искат подобно нещо, защото никой от политическите им опоненти не им отговори, че това е невъзможно. Явно има някакво съглашателство за съвместни действия между вечните опоненти след изборите, възможно е, не зная. Но основният проблем е, че българските политици се чувстват извън народа си. Те смятат, че са над тях, че са по-умни от тях, че те могат да вземат решения и те могат да избират. Те могат да преценят кое е правилно и не се съобразяват с категорични и ясни обществени нагласи, които бяха показани по време на Референдума. Какво ще се случи може само да прогнозираме. Нали не допускате сценарий, при който ГЕРБ да е втора политическа сила или да получи доста нисък резултат и разгневен от това лидерът им, който винаги действа първосигнално да каже – хайде да променим изборното законодателство и да разпуснем парламента само с една точка, за да угоди на собствените си лични цели. И по някаква причина това би могло да съвпадне с желанието на гражданите до определена степен, защото после ще се окаже, че парламентът няма да има достатъчно гласове да се приеме системата, която е гласувана по време на Референдума. Нашите политици трябва да бъдат заставени да направят това, което е тяхно задължение. И това е следващата стъпка, независимо от това какво останалите партии искат или не. Гражданите трябва да са готови да се присъединят към едно дълбоко убеждение на тези, които инициираха Референдума и трябва да заставим политиците да се съобразят с волята на народа. Ако предположим, че в парламента не влезе нито една дясна сила, нали не предполагате, че умните и красивите ще седят у дома и ще чакат докато през пръстите им се изплъзва онази власт, която те сериозно и настървено деляха и консумираха. И тогава ще започнат да произвеждат едни сценарии, които наблюдаваме под една или друга форма и за които много често може да се спори доколко са демократични. Много неща могат да се случат, важното е едно гражданите да са убедени, че не искат по тази система да продължава управлението на държавата, защото то не ни доведе до нищо добро и да го заявят категорично. Има начин това да бъде заявено дори и на настоящите избори. И аз съм убедена, не подценявам интелигентността на българина, че той ще упражни това свое право и ще покаже на предлаганите избраници, че не е съгласен със системата и това, която се предлага в момента.

Нямаше да се стигне до тази ситуация, ако беше осигурена нужната организация на президентските избори и българите в чужбина биха могли да упражнят вота, мнозина не успяха да гласуват, въпреки че отидоха до урните. Няма ли привкуса, че умишлено Референдума го движат по острието на бръснача – хем да покажем, че е уважена волята на хората, хем да бъде съсипан.

Аз мисля, че всеки, който си мисли обратното, е глупак. И не е нужно да остава привкус, то е много силен и неприятен вкус. Ясно е, че така бяха създадени условията от тези, които трябваше да ги създадат. В случая това е правителството, което управляваше и институциите, които се грижеха за провеждане на изборите. Такива условия бяха създадени, че този Референдум да не успее. Включително и това, че някой е взел решение, което противоречи на законодателството – да речем за броенето на бюлетините. Кой създаде тези условия – НС, партийните централи и групички. Аз съм силно притеснена от това, че на хората непрекъснато се поднасят едни добре опаковани лъжи, дори и лъжата, че една партия определя кандидатите си по демократичен принцип. Знаете какви брожения има във всички партии и коалиции, които са регистрирани за изборите, с изключение може би на ГЕРБ, където решенията се взимат еднолично и се тропа по масата от години. Там демокрацията въобще не се коментира. Ние сме много далеч от демократично общество на свободно мислещи, изискващи и даващи индивиди. Смятам, че нито една от партиите, които ще попаднат в парламента няма интерес от промяна на системата. Тя обслужва тях и техните партийни елити, техните цели, начина, по който те се развиват. Появата на всякакъв друг различен, политически или граждански субект, който да има достатъчно сила и възможност е силно смущаваща за тези хора. Ще ви дам един пример, има новопоявила се партия, която твърди, че не е партия на статуквото в България. Тази партия имаше представител в парламентарните избори и естествено навсякъде по места провежда избори на свои кандидатури. След изборите ще можем да се загледаме в тези листи и ще видите хора от един бранш в една професия силно зависими от лидера на партията, така наречените послушни, които не е важно да са експерти. Важно е да ни слушат и да не предадат дружината. И за каква промяна говорим тогава?! Тези избори няма да променят нищо, който и да отиде в парламента по този калъп, по тази матрица. Може да го промени улицата единствено, за съжаление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини