Last news in Fakti

19 Февруари, 2017 10:44 3 378 11

Българинът пак ще покаже несъгласие със системата

  • българинът-
  • несъгласие-
  • система-
  • референдум-
  • росица кирилова
Българинът пак ще покаже несъгласие със системата - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният проблем е, че българските политици се чувстват извън народа си. Те смятат, че са над хората, че са по-умни от тях, че те могат да вземат решения и те могат да избират. Те могат да преценят кое е правилно и не се съобразяват с категорични и ясни обществени нагласи, които бяха показани по време на Референдума. Това заяви в интервю за Факти.бг Росица Кирова от "Единни за България".

Всички партии ясно се обявиха срещу мажоритарния вот, подкрепа заявиха единствено от ГЕРБ. След което обаче поискаха промяна на Конституцията, т.е. Велико Народно събрание в предизборната си програма, но не заложиха промяна на политическия модел. Как ще коментирате има ли съглашателство на политиците срещу мажоритарната избирателна система, макар и избирателя да я иска?

Аз винаги съм изпитвала дълбоки съмнения в мотивацията на ГЕРБ, включително и това тяхно фалшиво подкрепяне на Референдума. Да поискат свикване на Велико Народно събрание, без да имат проект за Конституция, е като да искат да има нещо като нонсенс. Те са способни да искат подобно нещо, защото никой от политическите им опоненти не им отговори, че това е невъзможно. Явно има някакво съглашателство за съвместни действия между вечните опоненти след изборите, възможно е, не зная. Но основният проблем е, че българските политици се чувстват извън народа си. Те смятат, че са над тях, че са по-умни от тях, че те могат да вземат решения и те могат да избират. Те могат да преценят кое е правилно и не се съобразяват с категорични и ясни обществени нагласи, които бяха показани по време на Референдума. Какво ще се случи може само да прогнозираме. Нали не допускате сценарий, при който ГЕРБ да е втора политическа сила или да получи доста нисък резултат и разгневен от това лидерът им, който винаги действа първосигнално да каже – хайде да променим изборното законодателство и да разпуснем парламента само с една точка, за да угоди на собствените си лични цели. И по някаква причина това би могло да съвпадне с желанието на гражданите до определена степен, защото после ще се окаже, че парламентът няма да има достатъчно гласове да се приеме системата, която е гласувана по време на Референдума. Нашите политици трябва да бъдат заставени да направят това, което е тяхно задължение. И това е следващата стъпка, независимо от това какво останалите партии искат или не. Гражданите трябва да са готови да се присъединят към едно дълбоко убеждение на тези, които инициираха Референдума и трябва да заставим политиците да се съобразят с волята на народа. Ако предположим, че в парламента не влезе нито една дясна сила, нали не предполагате, че умните и красивите ще седят у дома и ще чакат докато през пръстите им се изплъзва онази власт, която те сериозно и настървено деляха и консумираха. И тогава ще започнат да произвеждат едни сценарии, които наблюдаваме под една или друга форма и за които много често може да се спори доколко са демократични. Много неща могат да се случат, важното е едно гражданите да са убедени, че не искат по тази система да продължава управлението на държавата, защото то не ни доведе до нищо добро и да го заявят категорично. Има начин това да бъде заявено дори и на настоящите избори. И аз съм убедена, не подценявам интелигентността на българина, че той ще упражни това свое право и ще покаже на предлаганите избраници, че не е съгласен със системата и това, която се предлага в момента.

Нямаше да се стигне до тази ситуация, ако беше осигурена нужната организация на президентските избори и българите в чужбина биха могли да упражнят вота, мнозина не успяха да гласуват, въпреки че отидоха до урните. Няма ли привкуса, че умишлено Референдума го движат по острието на бръснача – хем да покажем, че е уважена волята на хората, хем да бъде съсипан.

Аз мисля, че всеки, който си мисли обратното, е глупак. И не е нужно да остава привкус, то е много силен и неприятен вкус. Ясно е, че така бяха създадени условията от тези, които трябваше да ги създадат. В случая това е правителството, което управляваше и институциите, които се грижеха за провеждане на изборите. Такива условия бяха създадени, че този Референдум да не успее. Включително и това, че някой е взел решение, което противоречи на законодателството – да речем за броенето на бюлетините. Кой създаде тези условия – НС, партийните централи и групички. Аз съм силно притеснена от това, че на хората непрекъснато се поднасят едни добре опаковани лъжи, дори и лъжата, че една партия определя кандидатите си по демократичен принцип. Знаете какви брожения има във всички партии и коалиции, които са регистрирани за изборите, с изключение може би на ГЕРБ, където решенията се взимат еднолично и се тропа по масата от години. Там демокрацията въобще не се коментира. Ние сме много далеч от демократично общество на свободно мислещи, изискващи и даващи индивиди. Смятам, че нито една от партиите, които ще попаднат в парламента няма интерес от промяна на системата. Тя обслужва тях и техните партийни елити, техните цели, начина, по който те се развиват. Появата на всякакъв друг различен, политически или граждански субект, който да има достатъчно сила и възможност е силно смущаваща за тези хора. Ще ви дам един пример, има новопоявила се партия, която твърди, че не е партия на статуквото в България. Тази партия имаше представител в парламентарните избори и естествено навсякъде по места провежда избори на свои кандидатури. След изборите ще можем да се загледаме в тези листи и ще видите хора от един бранш в една професия силно зависими от лидера на партията, така наречените послушни, които не е важно да са експерти. Важно е да ни слушат и да не предадат дружината. И за каква промяна говорим тогава?! Тези избори няма да променят нищо, който и да отиде в парламента по този калъп, по тази матрица. Може да го промени улицата единствено, за съжаление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 момчилов

    10 2 Отговор
    няма такова понятие,български народ.има отделни прослойки с различни интереси.най смешно е когато някой започне да говори от името и за т.н.български народ

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "момчилов":

    А буквар и правопис КОГА?
  • 3 Народен съдия

    12 5 Отговор
    Никога не е имало български народ. Народите са единни.сплотени и задружни ! Скоро ще има нужната гражданска война защото прекалено много мърша има за чистене в тази държава. Докато не се избие тази част от народа която пречи с простотията си на останалите,няма да има просперитет и няма да започнем да живеем като нормални културни и възпитани европейски граждани. Много лизачи и предатели има навсякъде ,отвращавам се и ми се гади от всички тези егоисти дебелогъзи които гледат да ощетят и измамят останалите само и само те да са добре... алчни и ненаситни свине са всички които се бутат да се намърдат в политика и народно събрание... докато не изчистим държавата първо от идиотите и после от политиците ,циганите и турците нищо няма да се промени.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 додо

    0 3 Отговор
    И като изчистим системата? Да влязат следващите, но правилата на кого? Пак на тези с парите, а не народа, от чието име всеки се упражнява! В това число и Слави.

    Коментиран от #8

  • 6 Народ

    9 1 Отговор
    Партийците, които сега влизат в НС нямат интерес други да влизат. Сегашната система позволява отявленото лъгане на избирателите като има един човек в повече от една листа. Отказване от влизане в НС без частични избори и т.н. Това го гледаме вече повече от 25 години и няма нищо добро за България. И сега няма да има. Затова предлагам на тези, които гласуваха с "ДА" на референдума да гласуват за партии, които не са били в НС, или да не гласуват въобще.
  • 7 осъзнах се

    9 1 Отговор
    Всичко е точно така. За това правилното е да не се гласува за никоя партия управлява досега в знак на несъгласие с политическия елит. Така поне ще знаем, че сме им спрели субсидиите, за които 2,5млн. българи казаха, че не са съгласни, а те се подиграха с хората.
    Всеки трябва да отвърне на високомерието, наглостта и алчността на политиците с наказателен вот.
  • 8 Ник

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "додо":

    Ако си работодател и набираш работници кога спираш с обявите за работа?
    - Спираш когато намериш подходящите.

    Коментиран от #9

  • 9 Самолиот

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ник":

    Подходящите в един момент се махат защото най-често не ги ценят достатъчно не им плащат колкото заслужават.Понеже работодателите разсъждават така:Незаменими хора няма е няма ама има.
  • 10 пешо от мала фуча

    4 1 Отговор
    чета статията,чета коментарите и се чудя:
    а бе хора,в кой свят живеете бе!
    КОЙ ще ви позволи да се считате за НАРОД,тия от ЕС,
    отСАЩ или Русия и ЗАЩО?
    и ще ви оставят да си изберете НАЙ-КАДЪРНИТЕ да ви
    управляват!? и ЗАЩО?!какъв кяр имат от това?!
    задайте си този въпрос и си отговорете още от
    времето на Ботев и Левски!
    е,членове сме на ЕС и как смятате че там/по-умните от нас/
    не виждат в България какво става и не могат да направят
    преценка какво трябва да се направи,да се повишат доходите,
    да тръгне икономиката,да се намали корупцията и т.н.!
    но НЕ ГО ПРАВЯТ!ЗАЩО!
    защото всичко е бля-бля!
    НЯМАТ ИНТЕРЕС и по-важното НИКОГА НЯМА ДА ГО ДОПУСНАТ,
    дори и Ботев и Левски да се родят отново и да ги поставим
    да управляват България НЯМА ДА СТАНЕ!
    ще има пак платени "протести",пак "умни и красиви",пак
    "нови" партии и "спасители" и т.н. докато избраното
    правителство с нашите герои не падне,а то ще падне защото
    в помощ на "народния платен протест" ще се спрат всички
    средства от ЕС,внос и износ на стоки и други и т.н.!
    та,пътя не е в това а проблема ИЗЦЯЛО Е В НАС!
    докато има българи,които се продават на изборите,
    които продоват своята Родина за скъпи вещи и удоволствия,
    така ще бъде,а това вече е повсеместно!
    нека многократно да четем думите на Апостола и когато ги разбем
    ЩЕ НАМЕРИМ ПЪТЯ за нас на Родината ни!
  • 11 1234

    3 0 Отговор
    Българските политици НИКОГА не са били с народа си.Те винаги са гледали СОБСТВЕНИЯ СИ ИНТЕРЕС.