Отидете към основна версия

2 211 9

Велизар Шаламанов: За Русия и НАТО

  • нато-
  • русия-
  • алианс

Свободата има нужда от сила да бъде защитена

Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтонският договор е само от 14 члена и е добре периодически да се препрочита, за да не се говорят неверни неща. Добре е да се познава и историята, еволюцията на НАТО в последните почти 70 години, в които съюза гарантира мир, сигурност и най-вече свобода за страните в Европа и Северна Америка, членуващи в този съюз. Това коментира в профила си във Фейсбук Велизар Шаламанов.

Да съветската заплаха е катализатор за подписване на този договор, след неуспеха на западно европейските страни да постигнат решение за гарантиране на своята сигурност, но понеже "бащите основатели" са положили здрави основи, базирани на ценности - свобода, демокрация, човешко достойнство съюза от 12 стана с 29 члена и ще продължава да расте и укрепва.

Русия беше привилегирован партньор поради своята роля в света, но през 2014 избра открита агресия и грубо нарушение на международните договори (по които е гарант), обяви НАТО за свой враг, което предизвика мерки за адаптация на Алианса на изток по границите с Русия в отговор на консултации инициирани по чл. 4 от Вашингтонския договор. НАТО и страните от Алианса не говорят за Русия като враг, а като източник на рискове и заплаха за мира и сигурността на базата на действията на Русия в Грузия, Украйна, Молдова и други съседни и по-отдалечени страни, на базата на военните доктрини и програми на сегашното ръководство. НАТО обаче има и развива нови способности, за да се справи с тези нови рискове и заплахи. Това е силата на Пакта - постоянна промяна на способностите и структурите (чл. 9) около неизменни ценности. Свободата има нужда от сила да бъде защитена

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини