Отидете към основна версия

2 643 23

Михаил Ходорковски: Демокрацията в Русия е мръсна дума

  • путин-
  • демокрация-
  • русия-
  • свобода-
  • михаил ходорковски

Комсомолът не беше идеологизирана организация. През 80те години на миналия ХХ век това бяха по-скоро скаути

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демокрацията в Русия е мръсна дума. А „либерален“ е особено мръсна дума. По тази логика свободата е нещо подозрително.

Това заявява в интервю за сп. „Шпигел“ известният руски дисидент Михаил Ходорковски.

Той разкрива, че младите руснаци вече гледат на света по друг, различен от този на родителите им, начин.

Но и с младите трябва да се работи.

Затова правителството започна да „храни“ младежта с митове – че Русия е обкръжена от врагове, че историята ни е блестяща, без тъмните страни. В училище са забранени всички учебници с изключение на един.

Това е нашата задача – да водим борба срещу митовете и да се опитаме да обясним на хората, че има алтернатива, отбелязва Михаил Ходорковски.

Според него

не трябва да се говори за ерата на Путин.

Това е по-скоро време, в което заради стремителните промени от 90-те години измореното общество търси подобрения по един агресивен начин. Руското общество, което се чувства унижено, се опитва да си възвърне самоуважението – често с чужди методи – по пътя на конфронтацията с други страни. За да се сложи край на това има два пътя. Може да се помогне на хората да приемат реалността, истинското положение на нещата, смята живеещият в чужбина дисидент.

Според него при началото на промените гражданите на Русия тогава много се различавали от връстниците си в другите страни на източния блок, като ГДР. Хората там, все още помнеха какъв е бил пазарът. В Русия, след 70 години комунизъм две-три поколения не разбираха какво се случва. Ние, момчетата, не разбирахме, че използваме тяхното незнание.

От една страна, много промишлени конгломерати бяха раздробени и продадени поотделно. Така отделно те не успяха да оцелеят. Това доведе до огромни загуби за руската икономика.

Втората грешка беше в това да се предоставят акции на предприятия на граждани

– в момент, в който една много малка част от хората разбираха ценността на тези книжа. Дори в днешна Германия мнозина се страхуват от това да инвестират в акции. В Русия през 90-те години на миналия век нямаше институти, които да разрешат на хората да търгуват с тези акции.

Ние разрушихме вярата на хората в справедливостта на пазара. Но и производствените мрежи вече не съществуваха.

Добивът на нефт рязко се съкрати, припомня бившият собственик на ЮКОС. През 1995 година се обсъждаше, че на Русия ще се наложи да внася нефт за собствените си нужди. Една от причините беше в това, че старите съветски ръководители на компаниите бяха управленци, но нямаха предприемачески талант. Най-важните решения в съветските времена се взимаха на по-високо ниво. На пазара тези директори бяха „смачкани“. Как можеше те да бъдат заменени с предприемачи? Освен приватизацията правителството не намери друг начин, отбелязва Михаил Ходорковски.

Комсомолът не беше идеологизирана организация.

През 80те години на миналия ХХ век това бяха по-скоро скаути. Той даваше възможност на младите да се самоутвърдят.

Партията, заводите и властта използваха комсомола като резервоар, за да намерят хора с организаторски талант, отбелязва Михаил Ходорковски. Според него, СССР в съветските години беше много по-малко идеологизиран в сравнение с Източна Германия. Повтарянето на комунистическите устои – тогава това бяха по-скоро ритуали, които трябваше да се изпълняват.

При това във всекидневието те често предизвикваха насмешка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини