Last news in Fakti

17 Август, 2017 07:59 2 634 23

Михаил Ходорковски: Демокрацията в Русия е мръсна дума

  • путин-
  • демокрация-
  • русия-
  • свобода-
  • михаил ходорковски

Комсомолът не беше идеологизирана организация. През 80те години на миналия ХХ век това бяха по-скоро скаути

Михаил Ходорковски: Демокрацията в Русия е мръсна дума - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демокрацията в Русия е мръсна дума. А „либерален“ е особено мръсна дума. По тази логика свободата е нещо подозрително.

Това заявява в интервю за сп. „Шпигел“ известният руски дисидент Михаил Ходорковски.

Той разкрива, че младите руснаци вече гледат на света по друг, различен от този на родителите им, начин.

Но и с младите трябва да се работи.

Затова правителството започна да „храни“ младежта с митове – че Русия е обкръжена от врагове, че историята ни е блестяща, без тъмните страни. В училище са забранени всички учебници с изключение на един.

Това е нашата задача – да водим борба срещу митовете и да се опитаме да обясним на хората, че има алтернатива, отбелязва Михаил Ходорковски.

Според него

не трябва да се говори за ерата на Путин.

Това е по-скоро време, в което заради стремителните промени от 90-те години измореното общество търси подобрения по един агресивен начин. Руското общество, което се чувства унижено, се опитва да си възвърне самоуважението – често с чужди методи – по пътя на конфронтацията с други страни. За да се сложи край на това има два пътя. Може да се помогне на хората да приемат реалността, истинското положение на нещата, смята живеещият в чужбина дисидент.

Според него при началото на промените гражданите на Русия тогава много се различавали от връстниците си в другите страни на източния блок, като ГДР. Хората там, все още помнеха какъв е бил пазарът. В Русия, след 70 години комунизъм две-три поколения не разбираха какво се случва. Ние, момчетата, не разбирахме, че използваме тяхното незнание.

От една страна, много промишлени конгломерати бяха раздробени и продадени поотделно. Така отделно те не успяха да оцелеят. Това доведе до огромни загуби за руската икономика.

Втората грешка беше в това да се предоставят акции на предприятия на граждани

– в момент, в който една много малка част от хората разбираха ценността на тези книжа. Дори в днешна Германия мнозина се страхуват от това да инвестират в акции. В Русия през 90-те години на миналия век нямаше институти, които да разрешат на хората да търгуват с тези акции.

Ние разрушихме вярата на хората в справедливостта на пазара. Но и производствените мрежи вече не съществуваха.

Добивът на нефт рязко се съкрати, припомня бившият собственик на ЮКОС. През 1995 година се обсъждаше, че на Русия ще се наложи да внася нефт за собствените си нужди. Една от причините беше в това, че старите съветски ръководители на компаниите бяха управленци, но нямаха предприемачески талант. Най-важните решения в съветските времена се взимаха на по-високо ниво. На пазара тези директори бяха „смачкани“. Как можеше те да бъдат заменени с предприемачи? Освен приватизацията правителството не намери друг начин, отбелязва Михаил Ходорковски.

Комсомолът не беше идеологизирана организация.

През 80те години на миналия ХХ век това бяха по-скоро скаути. Той даваше възможност на младите да се самоутвърдят.

Партията, заводите и властта използваха комсомола като резервоар, за да намерят хора с организаторски талант, отбелязва Михаил Ходорковски. Според него, СССР в съветските години беше много по-малко идеологизиран в сравнение с Източна Германия. Повтарянето на комунистическите устои – тогава това бяха по-скоро ритуали, които трябваше да се изпълняват.

При това във всекидневието те често предизвикваха насмешка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    11 30 Отговор
    С такива хора като Ходорковски Русия има бъдеще!

    Коментиран от #11

  • 2 Пеньо

    13 19 Отговор
    Самостоятелното мислене е подсъдна дейност!
  • 3 1234

    22 6 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ:определението за демокрация е нещо като равенство между хората,НО: дали е така в действителност?Твърдо НЕ .Има една привидна ,,свобода",а в същност си е едно заробване на личността.Къде октава равенството в случая?За каква свобода говорим,когато някои имат безгранична власт,а други се третират от закона,опитай да си търсиш правото на равенство,и ще усетиш ,че не си свободен,има куп закони ограничаващи свободата ти,но иначе всички сме ,,равни".Едните закона не ги лови,те си правят каквото си искат,но за други има ограничения.Демокрация няма никъде по света,това е една дума с която се приспиват хората за да могат власт имащите да държат населението в подчинение.,,НАЛИ ИМАТЕ ДЕМОКРАЦИЯ,КАКВО ИСКАТЕ ОЩЕ? "
  • 4 ЖидоМасовГроб

    24 7 Отговор
    Така е, защото Горбачов, Елцин, Ходорковски и Лужков са ОЩЕ ПО-МРЪСНИ ДУМИ!
    Жидомасонската върхушка си има марионетките и до ден днешен, но им е жал, че може и още да смучат, както си беше преди...
  • 5 1234

    17 12 Отговор
    Върнете се в историята 100г назад и вижте кога хората са били сравнително,,РАВНИ"Не е имало фрапираща разлика от живота на обикновения работник и от живота и материалното състояние на власт имащите .3 към1 е била формулата за благосъстоянието на населението в един период .Тогава не е имало много бедни и много богати.Всеки е имал работа,всеки е имал храна и жилище,не е имало хора да ровят по кофите,всеки е можел да се лекува безплатно и не е имало насилие.Животът е бил много спокоен,защото институциите /държавата/ си беше на мястото!А СЕГА КАКВО Е? АНАРХИЯ !!! Това ли е демокрацията ?

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 гостуващ

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Нещо си в грешка! 100 години назад имаше гадна световна война, в която загинаха или бяха осакатени много хора!
  • 7 ти си мечтаеш за комунизъм

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Не си прав! Личи си, че си прочел книжки на автори, които се възхищават на някакво "златно сечение" в икономиката и извеждат някакви зависимости между световния мир, справедливостта, благосъстоянието и т.н., но тези автори умишлено не пишат, че преди 100 години в повечето държави не е имало кофи за боклук и че тогава на никой не му е пукало за евентуалните ровещи в тях. Как да рови в кофата за боклук, като България е била предимно аграрна държава, а дори в София боклукът се е събирал на градски бунища? Не е имало просяци, проститутки, джебчии, какво?!

    Всъщност, днешните времена са най-удачни за забогатяване на един работник. Само се замисли - днес си работник, но утре можеш да се превърнеш в работодател. Преди 100 години е трябвало да получиш отнякъде огромно богатство за същата цел, да познаваш много хора с власт. Днес стига да си интересен и ще се избият да ти купуват боклуците. Ако си оправен, няма да имаш и граници на приходите...

    Даже не се учудвам на вродения комунизъм у мнозинството българи. 45 години комунизъм и 30 години преход са изтрили всякакво желание за предприемчивост. Тук-таме се намери някой да търси, да прави, да струва, за да печели повече и тутакси го заклеймяват, че е "печалбар" и "само той се ненаяде".
  • 8 Име като гост

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Понеже живея в некомунистическа страна, да ти дам още един пример. Често банки, финансови институции, застрахователни компании и всякакви фирми дават бонус "доведи приятел и спечелете и двамата". Една банка даваше по 100€ да докараш приятел, а на него - 150€ като нов клиент. Абсолютно безплатно банкиране, безплатно електронно банкиране, безплатни преводи към други сметки в чужди банки и т.н. Колкото и българи да попитах отговорът бе неизменен: "Е, та що да печелиш ти на мой гръб?". Абе, истината е, че те щяха да спечелят на мой гръб, ама карай...Разбира се, старателно се мъчат да узнаят името на банката, за да могат да вземат пари ей-така.
  • 9 Варна

    13 5 Отговор
    Като цяло думите на Ходроковски, намирам за обективни, но!!!
    - Такива като мен помнят, че същия не е съвсем демократ излязъл от нищото!
    Ходроковски прилича, много на онези наши с куфарчетата, които си раздадоха предприятията у нас. - Само дето мащабите са други!
    Настоящите "мастити" бизнесмени, които често виждаме по телевизията са същите като него... - "Демократи"! - А ние ще останем за да слушаме глупости как са натрупали първият си милион...- Като Домусчиеви дето продавали шлифери от мачкан шушлек на Илиенци... Или пък Гергов, Ковачки, Гриша Ганчев, Мишо Бирата и т.н. - Все честни милионери!

    - Тоест искам да кажа: - Хубави думи, но изказани от мръсна уста!
    Аман от преживели душевен катарзис бивши крадци!
  • 10 Защото демокрация няма никъде

    11 5 Отговор
    Демокрацията е замяна на социализма с нежен и прикрыт ГЕНОЦИД. Жалко ако още не сме го разбрали. Социализъма имаше ТРИ ВАЖНИ ЦЕННОСТИ - ОБРАЗОВАНИЕ, РАБОТА-ПРИХОДИ, ЛЕЧЕНИЕ, ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, КУЛТУРА И СИГУРНОСТ. Не е било перфектно, но аз не съм бил идеален а ти.

    Коментиран от #15

  • 11 ТАЙКУН или ОЛИГАРХ

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    ОЛИГАРХА ИСКА ДА ВЛАДЕЕ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА СТРАНАТА. А НАРОДА ЗАД БОРДА. В САЩ 1% ВЛАДЕЯТ ПОЛОВИНАТА ОТ ОНОВА ЩО ВЛАДЕЯТ ОСТАНАЛИТЕ .И СЕГА СА НА ХОЖ - ПРЕД ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ВЪТРЕ И ПО СВЕТА. Ходорковски е гангстер изнасяйки парите на Русия в САЩ. КЪДЕ СА НАШИТЕ ДОБИВИ ОТ ЗЛАТНИТЕ МИНИ В ЧЕЛОПЕЧ?
  • 12 стоян георгиев

    10 11 Отговор
    в русия винаги са били роби.нямат период на свобода и демокрация.така че там никои не разбира за кво става въпрос.те бозят от един господар към друг,дори да изпаднат във възможност за свобода ,веднага си изграждат клетка и я заключват.лошото е че сега искат отново да намерят и други да бъдат на техния хал .ние сме много уязими щото и българския народ не е живял никога свободно.затова и толкова лесно приемаме руските абсурдни идеи за истина.
  • 13 Марин

    16 10 Отговор
    Руската Федерация в момента са единствените независими от запада
  • 14

    10 2 Отговор
    a да станеш на гърба на хората милиардер не е мръсна .

    Коментиран от #16

  • 15 Azazel

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Защото демокрация няма никъде":

    Другарю, ако си решил да заработваш копейки, като пишеш тъпи руски пропагандни коментари из български форуми, поне си свали българска азбука за клавиатурата и научи малко българска граматика.... А демокрацията не е геноцид, тя е просто политическа система, която предоставя властта в ръцете на народа и, чрез изборите, той (или по-точно мнозинството в него) сам избира как да живее, а в последствие си носи последиците от това. Ние в България, както и вие в Русия, никога не сме имали нито истинска демокрация, в работещият ѝ западен модел (тип - Холандия, Германия, Великобритания, Скандинавските държави и т.н.), нито истински социализъм (така, както е описан в старите книги), че да говорим как живеем в демокрацията, как сме живяли в социализма. И, не знам как е сега при вас в Русия, но, ако ценностите за теб са образованието, работа/приходи, лечение, култура и сигурност, то всички те сега в България са многократно по-добри от преди 89-та, така че тук сега си живеем много по-добре от преди (това не важи само разни изкукали пенсионери, дето просто им липсва младостта, шепа мързели, дето не работят, а ги е яд, че не могат да са на заплата, без да работят, както преди и разни оядени партийни секретари, ченгета и доносници)...
  • 16 onq s konq

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от " ":

    Кажи го това на Путин,защото той е баш-олигарха.Но на въпроса:ТОЧНО ТАКИВА КАТО ХОДУРКОВСКИ/А ТЕ ХИЧ НЕ СА МАЛКО/ ЩЕ ДЕТРОНИРАТ ПУТИН С ПАРИТЕ СИ!А както знаем голяма революция се прави с големи пари:)

    Коментиран от #17

  • 17 да да

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Амии, в грешка си.

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "да да":

    Е,...Като има грешка,има и прошка.ЗАТОВА ШЕ МЕ ПРОЩАВАШ:)
  • 19 Фронто

    4 2 Отговор
    Този идиот ли е или мен на идиот прави. Не било идеологизирано ВЛКМС(я го разгърнете)!? В онази система как да се пострижеш беше идеологизирано,та младите ли ще изпуснат?! Ами нали точно затова е създадено`да възпитава в ...` и да държи в здрава организация. Тези юнаци днес точно на това са продукт!На тези и дисидентите са им такива - нищо нормално няма.От свинарника-само свине,черни или бели-все свине!
  • 20 Адам

    6 1 Отговор
    този долен чафут откъде изскочи отново и откаде открадна милиардите си? защо не е в затвора?
  • 21 Путя

    0 0 Отговор
    Русия трябва да се съюзи със Сащ, Канада, Великобритания, Иран, Турция, Пакистан, Франция, и с Арабските държави от залива
  • 22 Иван

    0 0 Отговор
    Повръща ми се, като чуя за демокрация поради гореописаните й състояния.
  • 23 Фриман

    0 0 Отговор
    Демокрация е утопия и никого няма да я има! Само монархия е двигател на прогресса!