Отидете към основна версия

2 607 9

Фейсбук ли управлява България?

  • фейсбук-
  • българия-
  • скандал-
  • учебници
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредният измислен скандал, този път с черно-белите учебници за бедни, започва да навежда на тревожни мисли с нездрав привкус. А именно - управляват ни според настроенията на фейсбук-братството. Само за няколко часа проблемът се роди, набъбна и накрая се спука, като балон, какъвто бе от самото начало. Мощният вой, най-вече от ФБ-дами - майки или не - открили дискриминация към децата от по-бедни семейства, накара министерството на науката и образованието да излезе от летаргията на последния августовски ден.

От МОН най-напред по обяд обявиха, че за такова нещо не може да се говори. В ранния следобед изведнъж се включи министър Вълчев от Стара Загора. И обяви черно-белия учебник за дискриминационен. Разбира се, разпореди се и да не бъде допускан в търговската мрежа. На Никола Кицевски и хората от издателството му остана единствено да обясняват, как имало кисели млека за по-бедни, магазини за дрехи втора употреба, щандове за имитиращи продукти и пр. Краят на мача вече бе свирен.

Близко до акъла е, как между двете коренноразлични позиции на министерството, е имало едно телефонно обаждане с примерно съдържание: "Ало, Вълчев. Що ми клатиш кабинета с тия учебници за бедни. Децата нема некролози да четат. Аз посрещам Макрон, пожари гася, вие ми забивате нож в гърба. Спирайте ги тия учебници".

Примерите за управленски решения според настроенията в социалната мрежа са безчет. Отново в същия бранш помним друг измислен скандал - с "местенето" на Паисий от клас в клас, което уж застрашаваше да затрие българщината. Тогава го отнесоха министър Теодор Танев и дясната му ръка Ваня Кастрева. Танев - уж заради недобра комуникация с медиите. В смисъл - посланията му оставаха неразбрани. Освен онова, че не зачита като авторитет Фредерик Жолио-Кюри. А Кастрева - за всеки случай. И най-вече, защото обяви, че децата ще изучават автора Робинзон Крузо. Лапсус-мапсус, няма значение. Политиката иска жертви.

Не че двамата изпаднаха от държавната ясла. Нищо подобно. Танев бе приютен като съветник на Борисов. Там нейде из сумрачните канцеларии на "Дондуков". При опитомения Яне Янев, който "уволняваше" с Атанас Семов от билбордовете из страната неочаквания си благодетел. Кастрева пък и днес е висш чиновник в просветата. Ако се наложи, ще намерят тихо пристанище и за Вълчев.

Щом ръководните фактори у нас импровизират според настроенията на мрежата, да направят нова форма за гласуване - директно през фейсбук. Да видим дали им стиска.

Или Зукърбърг направо да ни назначи губернатор...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини