Отидете към основна версия

2 014 0

Опекуните на Ким Чен-ун

  • северна корея-
  • ким чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Погребението на бившия ръководител Ким Чен-ир ще бъде внимателно наблюдавано, за да се прецени кои видни фигури държат ключа към властта в Северна Корея зад младия му и неопитен приемник Ким Чен-ун, коментира АФП.

Много специалисти прогнозират, че управлението ще се осъществява в колективна форма, поне на първо време.

„Ким Чен-ун ще заема първоначално символична функция. Дали после на свой ред ще стане диктатор или ще си остане само представител - никой не знае", казва преподавателят в Университета Кукмин в Сеул проф. Андрей Ланков.

Тези хора знаят, че е в техен интерес да останат заедно, ако не искат да изгубят позициите си, предупреждава ученият.

Тези висши функционери обаче вероятно бързо ще започнат да използват лакти, за да спечелят влияние пред младежа, получил образованието си в Швейцария и за когото се знае малко освен, че е запален почитател на баскетбола, ските и филмите с Жан-Клод Ван Дам.

При все това никой няма интерес да предизвиква скандал, смятат експертите.

„Поне в началото големите фаворити са регентите, избрани от Ким Чен-ир - сестра му Ким Кьон-хи и нейния съпруг Чан Сон-тхек, но докъде стига доверието към Джан не е ясно", пише Ралф Коса, президент на Тихоокеанския клон на мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Чан Сон-тхек получава влияние през август 2008 г., когато Ким Чен-ир получава инсулт. Преди това неговата кариера не върви гладко.

През 2004 г. той дори изпада в немилост поради обвинения в корупция. За „превъзпитание" той е изпратен да работи като стоманолеяр. На следващата 2005 година е реабилитиран, а от 2007 г. насам оглавява администрацията на Северно-корейската трудова партия. По този начин Чан Сон-тхек получи контрол върху полицията и съдебната система.

Неговото стремително издигане в йерархията продължи и през миналата 2010 г., когато той стана заместник-председател на Националната комисия за отбрана, която се грижи за ядрената програма на Пхенян. Апотеоза в израстването на Чан Сом-тхек беше миналата неделя, когато се появи за първи път във военна униформа по държавната телевизия.

Това е важен знак, който ясно показва, кой ще дърпа конците зад завесата. Съпругата на Чан - Ким Кьон-хи, на 65-години, е в центъра на управлението на страната от 40 години.

През септември 2010 г. тя бе повишена в чин армейски генерал заедно с Ким Чен-ун - стъпка към укрепването на семейното влияние в помощ на посочения приемник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ким Чен-ун убит в интернет

    Twitter и китайският му аналог Weibo днес бяха взривени от слухове за смъртта на новия лидер на Северна Корея Ким Чен-ун. Мълвата из социалните мре ...
    11.02.2012
    2 738
    0
  • Ким Чен-ир става като Ленин

    Починалият севернокорейски лидер Ким Чен-ир няма да изостави сънародниците си. Комунистическият идол ще продължи да „живее“ в двореца в ...
    12.01.2012
    6 253
    7
  • Северна Корея – старата песен на нов глас

    Северна Корея смени лидера си, но даде заявка, че промяна в политиката няма да има. Пхенян предупреди света, че няма да има никакво смекчаване на по ...
    30.12.2011
    2 125
    0
  • Ким Чен-ун пое Северна Корея

    Ким Чен-ун официално бе „коронясан” за нов лидер на Северна Корея, наследявайки починалия си баща Ким Чен-ир, предаде Би Си Си. Това ст ...
    29.12.2011
    3 626
    5