Отидете към основна версия

1 669 4

САЩ протягат ръка към ''Мюсюлмански братя''

  • египет-
  • избори-
  • мюсюлмански братя
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

След като стана ясно, че организацията "Мюсюлмански братя" се доближава към пълно мнозинство в новия парламент на Египет, правителството на Барак Обама започна да променя десетилетната политика на недоверие и враждебност, тъй като се опитва да изгради по-тесни връзки с организацията, смятана някога за враждебна към интересите на САЩ, пише в. "Ню Йорк таймс".

След като спечелиха почти половината от местата в първите два кръга на парламентарните избори, "Мюсюлманските братя" навлязоха вчера в третия и последен кръг с възможност да увеличат преднината си и да спечелят пълно мнозинство, тъй като вотът е в райони, отдавна смятани за крепости на ислямистите.

Опитите за установяване на контакти, в това число срещи на най-високо ниво през последните седмици, са историческа промяна във външната политика на американските правителства, които твърдо подкрепяха автократичния президент Хосни Мубарак отчасти заради тревогите от ислямистката идеология на "Мюсюлманските братя" и историческите им връзки с ислямистите, отбелязва в. ''Ню Йорк таймс''.

Промяната е, от една страна, признание на новата политическа реалност в Египет и в региона, където ислямистки групи идват на власт.

Обратът в американската политика показва също, че правителството е склонно да приеме неколкократните уверения на "Мюсюлмански братя", че техните законодатели искат да изградят съвременна демокрация, която ще зачита личните свободи, ще работи за свободен пазар и ще спазва международните споразумения, в това число договора с Израел, коментира "Ню Йорк таймс".

В същото време обратът е израз на растящото недоволство на Вашингтон от военните управници на Египет, които се стремят да се сдобият с трайни политически правомощия и смазват със сила протестите срещу управлението им.

"Ню Йорк таймс" цитира анонимен високопоставен американски служител, участващ в оформянето на новата политика, според когото е прагматично да се работи с "Мюсюлманските братя" заради американските регионални интереси в сигурността.

"Според мен няма друг начин, освен да започнем да работим с партията, която печели изборите. Те бяха доста конкретни в умереното си послание - за регионалната сигурност и вътрешните въпроси, както и за икономиката", каза служителят.

Източници, близки до правителството, определиха зараждащите се американски отношения с "Мюсюлманските братя" като първа стъпка към подход, който може да се оформи към идващите на власт ислямистки партии в региона след въстанията от Арабската пролет.

Ислямистите извоюваха силно влияние в Мароко, Либия, Тунис и Египет за по-малко от година, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Барадей не иска да е президент на Египет

    От участие в президентските избори се отказа Мохамед Ел Барадей, известният египетски политик и бивш  директор на Международната агенция за ат ...
    14.01.2012
    962
    0
  • Смърт грози Мубарак

    Египетската прокуратура поиска смъртно наказание за бившия президент Хосни Мубарак, свален от власт след месеци протести и мощна гражданска съпроти ...
    05.01.2012
    1 244
    0