Last news in Fakti

14 Януари, 2012 17:21 899 0

Барадей не иска да е президент на Египет

  • египет-
  • мохамед ел барадей-
  • президент-
  • кайро
Барадей не иска да е президент на Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От участие в президентските избори се отказа Мохамед Ел Барадей, известният египетски политик и бивш  директор на Международната агенция за атомна енергия, предаде Би Би Си.

Барадей е носител на Нобеловата награда за мир от 2005 година. Той бе считан за един от основните полици на нов Египет, но противниците му твърдяха, че не би имал шанс

В речта си той поздрави младите хора, изнесли на плещите си свалянето на режима на Хосни МубаракРешението му да се откаже от участие във важните избори е в знак на протест срещу управлението на военните. Той го описа с думите: „сякаш не е имало революция въобще“.

Решаващият вот ще е през юни тази година.

Барадей заяви, че не би се кандидатирал за президент или  друга официална длъжност, освен ако това не е в рамките на истинска демократична система.

Той е противник на управляващия в момента Военен съвет. Военните гарантираха, че няма да се месят в парламентарните избори, които до момента приключиха за долната камара на  бъдещия парламент. Предстои и избирането на сенатори, за да заработи институцията, която трябва да приеме новата конституция.

Барадей е определян като либерален политик, но в момента ислямските партии взимат превес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА