Отидете към основна версия

12 942 56

Очакваният провал на псевдо мерките срещу войната по пътищата

  • кат-
  • камера-
  • мерки

Скандинавските пътища са опасани с камери, като навсякъде пред тях стоят големи предупредителни знаци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на миналата година направихме една тежка равносметка - въпреки гръмките закани и "мерки" на властта да спре войната по пътищата, жертвите са почти колкото предходната година.

Това коментира Десислава Любомирова за сайта „Актуално“.

"Резултатите в края на годината не са така добри, както се очакваше", заяви бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев.

Нулевият ефект от "невероятните" промени в закона не трябва да изненадват никого. У нас сме свикнали винаги да откриваме топлата вода (обикновено напълно безуспешно) и упорито да не считаме за нужно да се поучим от опита на по-справящи се от нас държави.

Скандинавието например е известно с това, че е дом на най-безопасните пътища в света. Страните от полуострова са си поставили за цел да приключат година без жертви в катастрофи и са много близо до постигането на тази задача.

Разликата, естествено, е че в Швеция по пътищата шофират шведи, а у нас - ние, но законите и инфраструктурните мерки са основата, която гарантира спазване на правилата.

Скандинавските пътища са опасани с камери, като навсякъде пред тях стоят големи предупредителни знаци. Логиката е превенция и намаляване на скоростта, а не събиране на глоби. У нас се въведе точно обратното - знаците пред камерите бяха махнати и резултатите са налице.

Също така във въпросната Швеция - държавата с най-малко инциденти, ограниченията на скоростта са много по-ниски - 30 км/ч в града и 70 км/ч извън него. Шведите са решили и въпроса с опасните тесни междуградски пътища като са инвестирали усилия и ресурс в изграждането навсякъде, където е възможно, на шосета от типа "2+1" - трилентов път, който сменя посоката на двулентовото еднопосочно движение на всеки няколко километра, за да се осигурят условия за безопасно изпреварване. Нещо, което не хрумва на никой у нас.

За въпроса с глобите и по-важното - контролът те да бъдат коректно налагани и събирани, дори не е нужно да коментираме.

Така властта може да бъде сигурна, че и догодина ще регистрира подобна като настоящата статистика за жертвите на пътя. Те няма да станат по-малко, защото важните проблеми продължават да не бъдат решавани. С подобни псевдо мерки просто ще продължим да се заблуждаваме. И да се избиваме.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини