Отидете към основна версия

2 607 6

Последиците от подписването на ACTA

  • аста
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Блогърът и юрист Емил А. Георгиев, www.delibertate.info, обяснява АСТА и последиците от това, че България е подписала Търговското споразумение за борба с фалшифицирането:

Помня, че на първото погребение, на което присъствах още в крехка детска възраст, имаше планини от нарциси. От тогава съм свикнал да отъждествявам това иначе красиво цвете със загубата на нещо мило и свидно.

Новината, че днес България заедно с още 21 държави от Европейския съюз е подписала ACTA, каквато е злокобната абревиатура на т. нар. „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането“, отново ме подсети за безкрайни поля с избуяли върху им нарциси…

Защо?

Нека още веднъж да си припомним какво означава ACTA за потребителите на интернет:

— ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната се него консумация на съдържание;
— ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясани критерии;
— ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.

Макар и с по-различни методи, но ACTA има потециала да постигне резултати мнгого сходни с онези залегнали в законопроектите SOPA и PIPA. Активните интернет ползватели, неправителственият сектор и определени корпоративни интереси подеха мащабен протест срещу въпросните законопроекти и действията им са на път да се увенчаят с успех. За съжаление същото не може да се каже за водената вече поне 2 години кампания срещу ACTA.

Нейсе, нали спасение дебне от всякъде, е доста вероятно антипиратското споразумение да поеме по пътя на data retention директивата и да бъде разнищено пред конституционните съдилища на поне няколко от подписалите държави.

Това ще предизвика определен разнобой в иначе доста консенсуално-хомогенното обединение от развити (и не чак дотам) индустриални държави. Възможният резултат би бил точно този, от когото тъмните сили зад ACTA се плашат най-много – липса на хармонизация в регулацията и възможност за нарушителите да акостират в safe harbours, в които ACTA да не важи.

Разбира се, един такъв процес ще е доста тежък и продължителен, и веднъж актувана, ACTA не ще бъде никак лесна за деактуване.

Доколко общественото мнение би катализирало подобно развитие, зависи най-вече от нас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини