30 Януари, 2012 11:35 2 414 4

ACTA – инструмент за приватизиране на цензурата онлайн

  • аста
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Професор Нели Огнянова коментира в блога си nellyo.wordpress.com подписаното от България споразумение ACTA:

Преди три години, в началото на изключително секретното изготвяне на АСТА, експерти прогнозираха, че ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

През 2010 г. в експертен анализ АСТА беше наречена оръжието на развлекателните индустрии. Сега АСТА получава нови оценки от експертите като инструмент за приватизиране на цензурата онлайн.

Независимо от това медийната про-АСТА кампания има преднина благодарение на съвършено несиметричната информация, с която разполагат държавата, съответно индустриите на съдържанието, и гражданите. Каквото и да кажат сега представителите на държавата, едва днес - и не по-рано - АСТА официално беше защитена в новините на една телевизия от ресорен държавен служител.

Про-АСТА кампанията има на своя страна и мощта на този бизнес, който е истинският двигател на предлаганото споразумение. Индустриите на съдържанието ни убеждават, че споразумението е отлично балансирано и в него няма нищо ново.

Отлично балансирано ли е споразумението? Или тъкмо обратното, непропорционално се засягат правата на гражданите онлайн?

Според Европейския надзорник за личните данни, опасност има: масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение, и систематично записване на данни. Към това трябва да се добави предвиденото приватизирано прилагане на мерките от интернет компании-посредници, както и неяснотите при дефинирането на основанията за санкция (по-рано ЕП предложи критерий търговски мащаб).

Отделна тема е какво означава фактът, че България е подписала АСТА в Токио, а например Германия не е. Отделна тема е и действието на АСТА в САЩ (sole executive agreement) – твърди се, че не може да обвърже законодателната власт за промени.

Съществено е, че (вероятно през юни) предстои гласуване в Европейския парламент. Засега Метин Казак , член на ЕП, е говорил по АСТА – напълно в духа на официалната позиция (“ЕП получи информация и уверения от Еврокомисията, че в споразумението има достатъчно гаранции за защита на правата на гражданите”).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Имам следните въпроси на които никой още не може да отговори:

    1) Как така в САЩ проектите SOPA и PIPA са оставени за разглеждане (и вероятно трудно ще минат на гласуване) а в Европа всички бързат да подписват подобен закон?
    2) Как така Българското правителство подписва такъв важен документ, без допитване до парламента и без подготовка на такъв закон в парламента?
    3) Като потребител, къде са защитени моите права? Единствено филмовите и музикалните производители не връщат рекламиран продукт (само ако носителя е дефектен но не и ако не ти харесва съдържанието)! Взимат ни парите предварително без право да върнем билета за филма, тъй като съдържанието е далеч от това което се рекламира!?!
    4) Като говорим за авторски права, Кой ще плати авторските права на Китайците за Индигото, Барута и Коприната? Може би Холивуд?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Борис Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    @1 bravo batence,mnogo dobro izkazvane,absolutno si prav!!!!!!
  • 3 Борис Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    @1 bravo batence,mnogo dobro izkazvane,absolutno si prav!!!!!!
  • 4 умерен

    0 0 Отговор
    бедните българи ще хранят богатите американски фирми ОТНОВО.
    ГЕРБАДЖИИСКА ЛОБИЗМО-ИСТОРИЯ

    ГРОБ ще продадът народа за едно кафе !