31 Януари, 2012 15:32 1 086 4

Трайков: Скептичен съм, че АСТА ще промени нещо

  • трайков-
  • аста
Трайков: Скептичен съм, че АСТА ще промени нещо - 1
Снимка: БГНЕС

Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков, предаде БГНЕС.

Чрез това споразумение доставчиците на интернет може да бъдат задължени да следят абонатите си за пиратство. Споразумението беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. Стана ясно, че ангажирането на страната ни да постави интернет под контрол мина незабелязано.

На практика ние се оказваме между страните, които са най-добре отговарящи на тези постановки, продължи Трайков. Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България, смята той. Важно е да се знае следното - подписването на споразумението АСТА от българския посланик в Токио по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, отбеляза министърът.

До ратифицирането му се предвижда такава дискусия, а споразумението може да бъде ратифицирано, може и да не бъде, не беше съвсем сигурен Трайков. Ако се случи, тогава престои да бъдат създадени конкретни текстове, които да вкарат тези постановки в нашето законодателство, коментира той. В процеса на работа по този документ се оказа, че нашето законодателство е едно от тези, които в най-голяма степен се доближават въобще до изискванията, смята Трайков.

Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката там индустрията, която създава по-строгите правила е длъжник на обществото, каза Трайков. Непродуктивно и безсмислено е, според мен, да искаш да ти се плати 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили, е неговото мнение. И вече имаме успешни примери в тази посока. Всичко това трябва да стане предмет на тематизиране не само в България, но и в ЕП, очаква той. Говорих с евродепутати – там настроенията са изключително нееднозначни, заключи Трайков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еуръ

    0 0 Отговор
    Ами НЕ го подписвайте тогава!
  • 2 traitorz

    0 0 Отговор
    PREPREDATELSKO PRAVITELSTWO !
  • 3 ...

    0 0 Отговор
    Всички на протеста на 11.02!!!
    Стига са ни тъпкали и използвали за изтривалка!!!!!!
    Време е народа да се събуди!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 шоку

    0 0 Отговор
    "Трайков: Скептичен съм, че АСТА ще промени нещо" - ами щом няма да промени нищо, кое я налага тогава!
    Няма ли да се засрамите вече! Некадърници!
    Навсякъде изцепки... И в избори, и при полиция, и в социална политика, и навсякъде! Като сте некадърни, махнете се! Поне ще спрете да лижете задници!