Last news in Fakti

31 Януари, 2012 13:14 1 359 2

СДС: АСТА е полицейщина в интернет

  • сдс-
  • аста-
  • интернет
СДС: АСТА е полицейщина в интернет - 1
Снимка: БГНЕС

АСТА ще ограничи сериозно свободата в интернет, алармира СДС и поиска страната ни да се оттегли от търговското споразумение, подписано в Токио. Договорът предвижда затягане на правилата срещу фалшифицирането, но границата между пиратство и споделяне на съдържание е прекалено размита.

„Знаем колко гола е вкарал Бойко Борисов. Но не знаем как е подписано това споразумение, което ще доведе до тотална цензура в интернет“, заяви лидерът на партията Мартин Димитров,  изтъквайки, че виртуалното пространство е един от бастионите на свободното слово.

Това е опит за допълнително налагане на полицейщина, на цензура в интернет и оправдание за разбиване на всяка врата и всеки дом, категоричен е Димитров.

Той посочи и какви ще са последиците от АСТА: доставчиците на интернет- услуги ще бъдат превърнати в частни полицаи и съдии, а свободният обмен между потребителите ще бъде сериозно ударен.

България подписа договора тихомълком и без дебат, което сините остро критикуват. Обратният пример е правителството на Австралия, публикувало на сайта си в интернет текста на договора. Германия също не бърза да се включи в споразумението, изтъкна Димитров.

Ето защо СДС подхваща борба със споразумението. „Започваме първо с парламентарни средства. Може да се стигне и до съд. Много хора подценяват проблема“, категоричен е синият лидер.

СДС иска и оценка за въздействие върху икономиката, които АСТА ще има. У нас интернет е много конкурентна и много хора работят за чуждестранни компании именно в глобалната мрежа, което може да коства работните им места, предупреди още Мартин Димитров.

„Интернет-следенето е най-голяма мечта на Цветан Цветанов и Румен Петков. Те винаги са го мечтали, само че някой друг го е написал“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spotman

    0 0 Отговор
    Браво на СДС, че излиза с истинска позиция, такава, каквато трябва да бъде. Не трябва да се допуска ограничаване на свободата на словото в интернет.
  • 2 Magas

    0 0 Отговор
    Съгласен