Отидете към основна версия

3 685 14

Паякът в Търново или паркирането като Голгота

  • паркиране-
  • велико търново-
  • коли-
  • автомобили

Трафикът във Велико Търново е сложен, шофирането из града е предизвикателство, а паркирането изпитание. Причините в голяма степен са обективни - релефът, градоустройството

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да не се зарадва някой напразно, да злорадства и да се разочарова после като прочете докрай, бързам да уточня: не ме е лазил паяк, нито съм потърпевш от институционалното репатриране на нарушители по улиците на старата българска столица Велико Търново. Но пък точно от позицията на стараещ се да бъде примерен шофьор на МПС мога обективно да споделя някои съображения за репресивната система за подобряване на градския трафик в града, където, чийто стопанин, прочетох в уикипедия, е Даниел Панов. Дано по някакъв начин написаното стигне и до него. Това коментира в профила си във Фейсбук Красимир Крумов.

Трафикът във Велико Търново е сложен, шофирането из града е предизвикателство, а паркирането изпитание. Причините в голяма степен са обективни - релефът, градоустройството. За подобряване на безопасността на движението в града, чийто стопанин е Даниел Панов, функционира репатриращ автомобил - паяк, който вдига неправилно паркирали автомобили. Моето подозрение е, че този зловещ камион с кранче функционира всъщност със съвсем друг мотив - генериране на приходи за оператора си, но нито съм в състояние да го докажа, нито ми се спори по въпроса. Докато вървях пеш или минавах с колата през търновските улици за три дни видях над 10 пъти паяка, натоварен с автомобили, най-често с румънски регистрационни табели или с номера на гости на Велико Търново от други области.

Да, имаше безумно смело паркирали румънци, които пък от друга страна не създаваха никаква заплаха нито за трафика, нито за чиято и да е безопасност.
Не скачам в защита на нарушители, но се опитах за миг да видя себе си в кожата на чуждите туристи, дошли да прекарат Великден у нас, когато на излизане от "Щастливеца" не откриват на паркинга до бившите хали автомобила си.

Опитвам се да си представя какво усещане ще остави у тях посещението на красивия български град Велико Търново и България като цяло. Ще бъдат ли те нашият посланик сред своите сънародници.
Ако Община Велико Търново я е еня действително единствено за обществения ред и безопасността на движението, а няма някакви задни финансови мисли, като пуска паяка да лази гостите й, със сигурност има други начини да осигури и реда, и безопасността.

В три почивни дни - събота, неделя, и понеделник трафикът от румънци и българи гости от други градове беше огромен. Ако искаха да са полезни, общинарите нямаше нужда да пускат паяци, а да направят 2-3 хиляди листовки на български и румънски, с предупреждения, че по Самоводската чаршия и пресечките не се паркира извън разрешените места и с указания къде най-близо може да се остави автомобил. Ако живеех в Търново, в празничните дни бих направил на доброволни начала точно това - бих събрал приятели и съмишленици и бих застанал по маршрута на паяка, да информирам всеки един потенциален нарушите и да оставя репартриаторите без пукнат лев.

И сигурно стотина гости на града биха си тръгнали от него без разочарование и с надежда да се върнат скоро. Дълго стана, но сцената с окованите на Великден румънски автомобили ми се видя много грозна (да, нарушители и репресията към тях е законна). Вие какво мислите?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини