11 Април, 2018 06:30 3 660 14

Паякът в Търново или паркирането като Голгота

  • паркиране-
  • велико търново-
  • коли-
  • автомобили

Трафикът във Велико Търново е сложен, шофирането из града е предизвикателство, а паркирането изпитание. Причините в голяма степен са обективни - релефът, градоустройството

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да не се зарадва някой напразно, да злорадства и да се разочарова после като прочете докрай, бързам да уточня: не ме е лазил паяк, нито съм потърпевш от институционалното репатриране на нарушители по улиците на старата българска столица Велико Търново. Но пък точно от позицията на стараещ се да бъде примерен шофьор на МПС мога обективно да споделя някои съображения за репресивната система за подобряване на градския трафик в града, където, чийто стопанин, прочетох в уикипедия, е Даниел Панов. Дано по някакъв начин написаното стигне и до него. Това коментира в профила си във Фейсбук Красимир Крумов.

Трафикът във Велико Търново е сложен, шофирането из града е предизвикателство, а паркирането изпитание. Причините в голяма степен са обективни - релефът, градоустройството. За подобряване на безопасността на движението в града, чийто стопанин е Даниел Панов, функционира репатриращ автомобил - паяк, който вдига неправилно паркирали автомобили. Моето подозрение е, че този зловещ камион с кранче функционира всъщност със съвсем друг мотив - генериране на приходи за оператора си, но нито съм в състояние да го докажа, нито ми се спори по въпроса. Докато вървях пеш или минавах с колата през търновските улици за три дни видях над 10 пъти паяка, натоварен с автомобили, най-често с румънски регистрационни табели или с номера на гости на Велико Търново от други области.

Да, имаше безумно смело паркирали румънци, които пък от друга страна не създаваха никаква заплаха нито за трафика, нито за чиято и да е безопасност.
Не скачам в защита на нарушители, но се опитах за миг да видя себе си в кожата на чуждите туристи, дошли да прекарат Великден у нас, когато на излизане от "Щастливеца" не откриват на паркинга до бившите хали автомобила си.

Опитвам се да си представя какво усещане ще остави у тях посещението на красивия български град Велико Търново и България като цяло. Ще бъдат ли те нашият посланик сред своите сънародници.
Ако Община Велико Търново я е еня действително единствено за обществения ред и безопасността на движението, а няма някакви задни финансови мисли, като пуска паяка да лази гостите й, със сигурност има други начини да осигури и реда, и безопасността.

В три почивни дни - събота, неделя, и понеделник трафикът от румънци и българи гости от други градове беше огромен. Ако искаха да са полезни, общинарите нямаше нужда да пускат паяци, а да направят 2-3 хиляди листовки на български и румънски, с предупреждения, че по Самоводската чаршия и пресечките не се паркира извън разрешените места и с указания къде най-близо може да се остави автомобил. Ако живеех в Търново, в празничните дни бих направил на доброволни начала точно това - бих събрал приятели и съмишленици и бих застанал по маршрута на паяка, да информирам всеки един потенциален нарушите и да оставя репартриаторите без пукнат лев.

И сигурно стотина гости на града биха си тръгнали от него без разочарование и с надежда да се върнат скоро. Дълго стана, но сцената с окованите на Великден румънски автомобили ми се видя много грозна (да, нарушители и репресията към тях е законна). Вие какво мислите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз мисля

    8 4 Отговор
    Че си герой на Достоевски

    Коментиран от #11

  • 2 Коко

    28 0 Отговор
    Да, така е за жалост цялата държава се изхранва на такъв тип хранилки. Легално, законно и грозно. Такива сме мишки в лицето на чуждите гости. В София дебне цяла армия от паяци с възпитателна цел( така да се каже). Парите от паркинги и гаражи потъват в джобовете на управляващите, подобрения в инфраструктурата липсват. Случи се през една тежка зима столичани и гости да бъдат таксувани за паркиране в 30-40 см преспи. Жалко и нещастно, какво друго могат да измислят стратезите на прехода..... рекет и бухалки. Толкова си могат.
  • 3 pol

    11 0 Отговор
    Ако идвате в Ямбол,заповядайте само с хеликоптер!В 80% от града паркирането е забранено!
  • 4 kris

    15 2 Отговор
    това си е чист рекет от страна на кмета
  • 5 Нептун

    9 10 Отговор
    Така трябва да бъде .Евала правя на кмета.Родом съм от Варна но от 5 години живея в Търново и до сега нито един път не са ме вдигали или заключвали. Докато не се научим да паркираме както и където трябва така трябва да бъде.Не може да паркираш като арабин в пустиня.
  • 6 Елате ни на гости

    11 1 Отговор
    Не съм против НЯКАКВИ мерки срещу нарушителите. Мисля, че и една залепена глоба на стъклото бавно и сигурно ще свърши работа, а приходите ще отиват в съответната община, а не в някакви съмнителни "блюстители на реда". Заповядайте в Плевен - град с добро минало и със затихващи функции. Не стига плачевното му състояние, ами всички централни улици са или "синя зона" или по тях има изрисувани никому ненужни "вело алеи". Е, какво като по централната улица колите се движат в колона по една, защото две не могат да се разминат? Това как да е може да се преглътне. Обаче елате да видите как точно на определени места, където нито има маркировка (отдавна изтрита от природата), нито необходимите ЯСНО ВИДИМИ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ЗАНЦИ, паяците вдигат коли на възрастни и болни хора. Отвратително е усещането да видиш такъв човек, който няма представа че е в нарушение, който едва кърпи животец, да не намери колата си... Отвратителна държава, отвратителна "управа", корупция, алчност и безхаберие, никаква РЕАЛНА грижа за ред и сигурност в града ни. Това са само част от характеристиките, с които могат да се определят днешните "силни".
  • 7 Аадфгхйкл

    5 0 Отговор
    И забрави да споменеш за малоумнщината в този период от годината да се правят тротоарите до самоводската...ужас и безумие както за пешеходците от и към царевец, така и за хората с автомобили....а на лято когато града е пуст...всички са на слънчака и на село....

    Коментиран от #9

  • 8 Morgoth

    6 0 Отговор
    Нарушителите трябва да се глобяват като им се залепи лепенка да са информирани, а на границата да не ги пускат преди да си платят. Паяка е единствено за рекет, с нищо не помага за безопасността, дори рядко вдига пречещите автомобили. Паяководите предпочитат лесните, а не опасните коли.
  • 9 ОтличникаОтПсиходиспансера

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аадфгхйкл":

    " на лято града " няма да е пуст ...
  • 10 Кмет на В.Търново

    0 5 Отговор
    За непречещите има скоби. За пречещите има паяк. Лепенки си лепете във вашите градове. Сам казваш, че в града улиците са тесни и е трудно да се шофира, а в следващия момент предлагаш на един, който е спрял на средата "като румънец" да му лепим лепенка. Айде гледай си твоя град.
  • 11 Ощетен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз мисля":

    Интересно че се вдигат определени МПС. За тези който държат заведения за хранене или барове законите не важат. Те са незабележими дори и за полицията. Спират където си искат. Пред Етъра, Ла скала,Алегро е пълно с такива. Но всичко е ТОЧНО ние си го правим сами и мълчим
  • 12 ФИЛОСОФА

    0 0 Отговор
    Вие кво искате,като в София , всички коли по тротоарите и да не може да мине майка с детето си? Всеки българин много държи да има ред и правила ,но да важат за всички други, не и за него. Представете си ,ако го нямаше паяка, дали щеше да е възможно въобще да влезеш с кола в Търново? Много ревете. Който не му изнася си продава колата и си купува колело. Търново е за пример ,така трябва да е в цяла България. Практически почти всеки има автомобил ,без децата. Няма как всеки да спира където си иска.
  • 13 Болярче

    1 0 Отговор
    Фирмата с паяка във В.Търново използва мутренски методи. Имаш паяк ,вдигаш коли,връщаш ги след като ти платят кеш.След това можеш да се жалиш пред Административния съд.Ха -ха. Коли на мутри не се вдигат. Вдигат се коли които не пречат на движението.Много са жалки.Срам ме е че съм от този град.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.