Отидете към основна версия

9 260 5

Село Бисер - ден втори

  • бисер-
  • заливане-
  • животни
Снимки и видео: Петко Тенчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ден след заливането на село Бисер с близо триметрова вълна от язовир Иваново ситуацията в селото остава тревожна.


Една нощ след голямата трагедия, при която загинаха осем души и двама се издирват, жителите на селото се сблъскаха и със следващия шок. На стопаните загубили животните си им станало ясно, че няма да им бъдат изплатени сумите за тях, докато не представят труповете им. Възрастните хора се чудят и маят къде ще си търсят магарето или кравичката, които са отнесени от водната стихия и тинята, или са вече  под дебелата снежна покривка, за да си получат парите.

Да, днес ГЕРБ отпусна 1 милион лева от държавната си субсидия, а вчера социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще отпуснат по 325 лева еднократна помощ на всеки пострадал. Но стопаните искат да бъдат обезвъзмездени.

Хората с ужас продължават да разказват как в къщите –тип - мазета водния стълб от над 2,5 метра е нахлул и те са били притиснати между мебелите и не имало как да излизат през малките прозорци.


Днес по-рано селото бе застрашено пък от нов потоп от  яз. Елена, където преливникът бил задръстен от рибарски мрежи, но слава Богу към 15,00 часа бе съобщено, че критичното положение е овладяно.
Тук от вчера е почти целият кабинет, а днес минават на инспекция и комисар Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов.


Чудесно е, че вниманието на кабинета е съсредоточено в нещастието на хората. Но следват логичните въпроси:
Нямаше ли как да го предотвратим?
Защо трябваше язовир „Иваново” да остава с неясна собственост в продължение на години и с пропукана стена, а сега прокуратурата да решава кой крив, кой прав?
Нямаше ли кой да уведоми с време жителите на Бисер и те да бъдат евакуирани?
Днес стана ясно, че МИЕТ ще следи за безопасността на язовирите, а до сега тази отговорност бе разпръсната между министерства, общини и концесионери.
Трябваше ли да се случи трагедията, за да осъзнаем, че е необходим по-строг ред? 


Като, че ли покрай тази трагедия заливането на голяма част от Любимец вчера мина по незабелязано. Там пък кметът Анастас Анастасов не обяви дори и бедствено положение, защото това трябвало да бъде направено от областния управител.


Много са въпросителните около човешката трагедия и природното бедствие. Ние  ще продължим да задаваме. въпросите си,  къде е държавата, къде сме самите ние.


Но поне до утре, когато е Ден на национален траур, нека сведем глави.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини