Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 20:17 1 438 0

Искаме помощ от ЕС за справяне с потопа

  • потоп-
  • наводнение-
  • бисер-
  • гражданска защита
Искаме помощ от ЕС за справяне с потопа - 1
Снимка: Министерство на отбраната

С решение на Националния щаб е поискана помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Необходими са чували за изграждане на диги в наводнените населени места и палатки за настаняване на бедстващи хора в Хасковска област и други райони на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Има необходимост и от палатки за настаняване на бедстващи хора.

През нощта метеорологичната обстановка ще остане усложнена, ще вали сняг, ще духа умерен и силен, в източна България и бурен, североизточен вятър, ще има снежни виелици и образуване на преспи.

На по-голямата част от страната продължава и тази вечер да вали сняг. Силният вятър на места предизвиква снегонавявания и сериозно усложнява пътната обстановка.

Продължават спасителните и възстановителните работи в област Хасково. В района на Свиленград от високото ниво на р. Марица са наводнени частично прилежащите райони на града. Нивото на реката в наводнените райони се задържа. Продължава да е затворен за движение новопостроения път от ГКПП „Капитан П. Войвода” към автомагистрала „Марица” поради заливане на участък от пътя с около 50 см вода.

Остават откъснати от останалите населени места селата Любеново и Родопи в община Хасково. В залетия участък на главен път Е-80 между селата К.Андреево и ГКПП „Капитан Андреево” нивото на водата е с около 100-150 см над асфалта в протежение на около 1 500 м.

Залят е участък около трета бариера в района на ГКПП. Продължава да е затворен ГКПП „Капитан Андреево” за всички МПС. Пристанищата Бургас и Варна са затворени за движение на плавателни средства. Летище Пловдив е затворено за полети. Всички останали летища работят нормално. На територията на област Стара Загора има затруднение в пътните участъци в с. Ветрен, общ. Мъглиж и село Николаево, общ. Гурково.

По пътя има бедстващи автомобили поради силно снегонавяване. Сили на ОУПБЗН-Стара Загора извършват спасителни дейности на заседналите в преспите МПС. Хората се евакуират в селата Дъбово и Ветрен. Влошава се обстановката на територията на област Русе. Седем населени места са без електрозахранване. Сили на ОУПБЗН-Русе извличат заседнали МПС в участъците на пътя гр. Русе – с. Щръклево и гр. Русе – с. Червена вода.

В област София е въведено бедствено положение на територията на община Костинброд, в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царичина.

Има населени места без електричество в общините Елин Пелин, Правец и Костинброд. Нарушено е водоснабдяването в населени места на общините Костинброд и Правец. Провежда се спасителна операция за доставяне на медикаменти в махалите на селата Лъга и Лопян в Етрополския балкан.

На спасителен екип от ГДПБЗН ще бъде предоставена моторна шейна от Планинската спасителна служба на БЧК – Тетевен. На жителите ще бъдат доставени медикаменти и стоки от първа необходимост. Достъпът до махалите е невъзможен от няколко дена, поради обилен снеговалеж. Има скъсана дига на р. Соколица между селата Обручище и Медникарово, общ. Гълъбово. Залети са земеделски земи.

Не са застрашени населени места. В община Сърнево, област Стара Загора са поискали помощ от БЧК за питейна вода. Помощта е осигурена и пътува за общината. На 08.02.2012 г. в района на с. Бисер и в гр. Свиленград ще работи екип за водно спасяване на БЧК. Организацията ще изпрати в района и психолози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА